Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

Το κέντρο πολιτισμού Waterfront στην Κοπεγχάγη αναδεικνύει τη σημασία του νερού

Waterfront

Το κέντρο πολιτισμού Waterfront στην Κοπεγχάγη αναδεικνύει τη σημασία του νερού

Ιαπωνική εταιρεία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του πολιτιστικού κέντρου Waterfront, στο τεχνητό νησί Paper Island, στην Κοπεγχάγη. Επιθυμία της εταιρείας είναι, μέσω του σχεδιασμού αυτού, να αναδείξει την σημασία του νερού στην ιστορία, τον πολιτισμό και την αστική ζωή της Κοπεγχάγης.

Waterfront

  Ο σκοπός του πολιτιστικού κέντρου Waterfront είναι να δημιουργήσει μία εμπειρία, και όχι απλώς ένα αυτόνομο αντικείμενο, με τη μορφή ενός τοπίου όπου η τέχνη και η αρχιτεκτονική ενώνονται προκειμένου να οριοθετήσουν το νερό. Η πρόταση προσφέρει ποικιλία εμπειριών μέσω του νερού σε πολλές καταστάσεις και συνθήκες, όπως την αντανάκλαση του φωτός και τη σκιά, τον ατμό και την ροή που ελκύει τις ανθρώπινες αισθήσεις. 

Waterfront

Ενταγμένη σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης του νησιού, αυτή η αρχιτεκτονική φόρμα αποτελείται από μία σειρά πυραμίδων που ανταποκρίνεται στο προφίλ της περιοχής. Δεν έχει μία μοναδική μπροστινή πλευρά αλλά πολλές διαφορετικές όψεις, που το κάνουν αναγνωρίσιμο και προσβάσιμο από πολλές κατευθύνσεις. Προσφέρει μία αυθόρμητη, ανοιχτή και ξεκάθαρη αντίληψη του χώρου, που φέρνει στο νου την ζωντανή και δυναμική φύση του τωρινού Paper Island.  

Waterfront

 Η μετάβαση από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο, στο ισόγειο της κατασκευής έχει σχεδιαστεί να γίνεται με μία κίνηση. Είναι διαμορφωμένο σε βαθμίδες που κατεβαίνουν, δημιουργώντας μία ευρεία, συνεχόμενη αντίληψη της επιφάνειας του νερού από το εσωτερικό και για όλη τη διαδρομή μέχρι το λιμάνι. Το σχέδιο πετυχαίνει να μαλακώσει και να σβήσει τις άκρες και να θολώσει την αίσθηση των ορίων με την ξηρά. Μία σειρά κωνικών όγκων, σε διάφορες αναλογίες που δημιουργήθηκε με βάση την αίσθηση του σπρωγμένου ή τραβηγμένου κάθετα και οριζόντια όγκου, δημιουργεί μοναδικές εμπειρίες. Τα κωνικά σχήματα στην οροφή βοηθούν στο να διαχωριστούν οι πισίνες στον ισόγειο χώρο.

Waterfront

 Το υλικό που επιλέχθηκε για να ντύσει την κατασκευή είναι το τούβλο, τονίζοντας έτσι την ποιότητα και την αισθητική της παραδοσιακής δανέζικης τέχνης. Η πρόταση εκφράζει την προοπτική  αυτού του υλικού μικρών διαστάσεων προβάλλοντας το στην μεγάλη κλίμακα της αρχιτεκτονικής. Τα πολλά επίπεδα αδιαφάνειας αλλά και διαφάνειας της πρόσοψης κάνουν την κατασκευή να λάμπει με το ζεστό φως της νύχτας, ακόμα και στην κρύα εποχή του χρόνου, όταν το σκοτάδι διαρκεί περισσότερο.

Waterfront
Waterfront

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο