Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

Η ορολογία της πισίνας

Η ορολογία της πισίνας

Εισαγωγή 

Μιλώντας για πισίνες συνήθως χρησιμοποιούμε αγγλική ορολογία. Αυτό ακριβώς το λεξιλόγιο παραθέτουμε σε αλφαβητική σειρά, ερμηνεύοντας το και δίνοντας, όπου είναι εφικτό, και την αντίστοιχη ελληνική λέξη.

Air-relief valve (βαλβίδα εκτόνωσης αέρα): Χειροκίνητη πλαστική ή χάλκινη βαλβίδα που βρίσκεται στην κορυφή του φίλτρου για την εκτόνωση της πίεσης μέσα στο φίλτρο και την αφαίρεση του αέρα μέσα από αυτό. Είναι γνωστή επίσης ως βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης.

Algae (Άλγη): Μικροσκοπικοί οργανισμοί που μοιάζουν με φυτά και περιέχουν χλωροφύλλη. Τα άλγη τρέφονται με διοξείδιο του άνθρακα και χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να φωτοσυνθέτουν. Μεταφέρονται με τη βροχή ή τον αέρα και μεγαλώνουν σε αποικίες, παράγοντας ενοχλητικές μάζες. Τα άλγη  μπορούν να τρέφουν βακτήρια και να γίνουν πολύ ολισθηρά. Υπάρχουν χιλιάδες είδη άλγεων. Οι πιο κοινοί τύποι άλγεων που βρίσκονται στις πισίνες είναι τα μαύρα, τα μπλε πράσινα, τα πράσινα και τα μουσταρδί ( κίτρινα ή διαυγή)

Algaecides (αλγεοκτόνα): Χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν, να αποτρέπουν και να ελέγχουν τα άλγη.

Automatic pool cleaner (αυτόματος καθαριστής πισίνας): Σύστημα συντήρησης της πισίνας, που καθαρίζει αυτόματα από το εσωτερικό της μικροσωματίδια.

Backflow ( Αντίστροφη ροή): η αντίστροφη ροή του νερού μέσα από ένα σωλήνα σε κατεύθυνση αντίθετη της φυσιολογικής ροής.

Backwash (έκπλυση): Η διαδικασία λεπτομερούς πλύσης του φίλτρου με αντίστροφη ροή του νερού μέσα από αυτό.

Balancers: Χημική ουσία σχεδιασμένη για να αποτρέπει την διάβρωση και το λέκιασμα της πισίνας, ισορροπώντας το pH και την σκληρότητα του νερού.

Bromide (βρωμίδιο): Κοινή ονομασία για τα άλατα του βρώμιου. Χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στο νερό βρώμικα ιόντα και λειτουργούν σαν απολυμαντικό.

Bromine: Κοινή ονομασία για μια χημική ουσία που περιέχει βρώμιο και χρησιμοποιείται σαν απολυμαντικό για να καταστρέφει βακτήρια και άλγη σε πισίνες και σπα. Διατίθεται σε ταμπλέτες ή σε μορφή κόκκων.

BTU: Συντομογραφία των λέξεων British Thermal Unit. Το ποσό της θερμότητας που είναι απαραίτητο για να ανέβει η θερμοκρασία 1lb νερού 1 βαθμό Φαρενάιτ.

Centrifugal Pump ( Φυγοκεντρική αντλία): Αντλία που αποτελείται από μία φτερωτή προσαρμοσμένη σε  περιστρεφόμενο άξονα, ένα κέλυφος ή περίβλημα και μια βαλβίδα εξόδου. Η περιστρεφόμενη φτερωτή δημιουργεί πίεση στο νερό λόγω της ταχύτητας που προκαλείται από την φυγόκεντρο δύναμη.

Check Valve (Βαλβίδα ελέγχου ροής): Μηχανική συσκευή τοποθετημένη σε σωλήνα που επιτρέπει την ροή του νερού ή του αέρα σε μία κατεύθυνση μόνο.

Chemical Feeder (Τροφοδοτικό χημικών διαλυμάτων): συσκευή διανομής χημικών μέσα στο νερό της πισίνας ή του τζακούζι με προδιαγεγραμμένο ρυθμό. Κάποιες συσκευές διανέμουν χλώριο ή βρώμιο, ενώ άλλες χημικά διορθωτικά του pH.

Chlorine Neutralizer (Εξουδετερωτής χλωρίου): Χημική ουσία που εξουδετερώνει το χλώριο, κάνοντας το αβλαβές. Χρησιμοποιείται στα test kit για να αυξήσει την ακρίβειά τους. Επίσης καταστρέφει τις επιπλέον ποσότητες χλωρίου και βρώμιου ώστε να μην επηρεάζουν τους κολυμβητές.

Chlorine (χλώριο): Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε τύπου ουσίας χλωρίου που χρησιμοποιείται σαν απολυμαντικό σε πισίνες και τζακούζι  για να καταστρέψει ή να ελέγξει τα βακτήρια και τα άλγη. Επιπλέον το χλώριο οξειδώνει την αμμωνία και το άζωτο που προκαλούνται από τους κολυμβητές.

Coping: Το πάνω χείλος της πισίνας ή του τζακούζι που λειτουργεί σαν άκρο για τον τοίχο της πισίνας ή του σπα. Μπορεί να διαμορφωθεί ή να προκατασκευαστεί από πεπιεσμένο αλουμίνιο ή άκαμπτο βινύλιο. Μπορεί επίσης να είναι μέρος ενός συστήματος που εξασφαλίζει το liner στην κορυφή του τοίχου της πισίνας.

Corrosion (διάβρωση): Η φθορά, η αλλοίωση ή η καταστροφή της πισίνας ή του τζακούζι ή του εξοπλισμού τους. Μπορεί να προκληθεί από κακή  χρήση των χημικών του νερού, των οξέων ή των προϊόντων οξείδωσης ή από μαλακό νερό.

Cover, Solar: Κάλυμμα που όταν τοποθετηθεί στην επιφάνεια του νερού της πισίνας ή του τζακούζι, αυξάνει την θερμοκρασία του νερού με απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, μειώνει την εξάτμιση του νερού  και προστατεύει την πισίνα από τα σκουπίδια που μεταφέρει ο αέρας.

D.E. (Γη Διατόμων): Πορώδης ουσία που χρησιμοποιείται σε κάποια  είδη φίλτρου πισίνας.

Diverted Valve (βαλβίδα εκτροπής):

Υδραυλικό εξάρτημα που χρησιμοποιείται για να αλλάξει την κατεύθυνση ροής του νερού. Μερικές βαλβίδες εκτροπής χρησιμοποιούνται σε πισίνες/spa για να επιτρέψουν τη χρήση του τζακούζι και στη συνέχεια η ροή να κατευθυνθεί ξανά προς την πισίνα.

Drain or Main Drain (σχάρα πισίνας): Υδραυλικό εξάρτημα που εγκαθίσταται στην πλευρά αναρρόφησης της αντλίας στις πισίνες, στα spa ή στα τζακούζι. Τοποθετείται στο βαθύτερο μέρος της πισίνας ή του τζακούζι. Δεν λειτουργεί όπως το το αντίστοιχο εξάρτημα στο νεροχύτη της κουζίνας. Η σχάρα της πισίνας δεν μεταφέρει το νερό στην αποχέτευση. Είναι συνδεδεμένη με την αντλία  για κυκλοφορία και φιλτράρισμα.

Fiberglass: Λεπτά  νήματα γυαλιού διαθέσιμα σε μορφή κορδονιού ή φύλλου. Όταν χρησιμοποιούνται με πολυεστερικές ρητίνες, καταλύτες και σκληρηντικά διαμορφώνουν οι δίνουν σχήμα σε πισίνες και σπα.

Filter ( φίλτρο): Συσκευή που αφαιρεί διαλυμένα σωματίδια από το νερό διοχετεύοντάς το μέσω  πορώδους ουσίας. Υπάρχουν τρία είδη φίλτρων που χρησιμοποιούνται σε πισίνες και σπα: η άμμος, τα φίλτρα τύπου cartridge και τα φίλτρα τύπου D. E.

Filtration Rate (ρυθμός φιλτραρίσματος): Ο ρυθμός με τον οποίο το νερό περνάει μέσα από το φίλτρο.

Flow rate (ρυθμός ροής): Η ποσότητα του νερού που διέρχεται από καθορισμένο σημείο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Gunite ( Εκτοξευμένο μπετόν): Μπετόν που παράγεται από μία συσκευή στην οποία τοποθετούμε άμμου, χαλίκι και τσιμέντο. Το μείγμα οδηγείτε με συμπιεσμένο αέρα και σε στιγμή κατάσταση στο στόμιο εκτόξευσης που περιλαμβάνει μία παροχή νερού με πίεση. Το βρέξιμο του μπετόν γίνεται κατά τρόπο συνεχή τη στιγμή της εκτόξευσης.

Gutter ( αυλάκι): Κοίλωμα υπερχείλισης στην άκρη της πισίνας μέσα από το οποίο επιπλέον μικροσωματίδια λάδι και άλλα υλικά ελαφρύτερο από το νερό. Οι πισίνες με αυλάκι συνήθως δεν έχουν skimmer.

Hand Skimmer: Οθόνη προσαρμοσμένη σε πλαίσιο, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται σε τηλεσκοπικό κοντάρι. Χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει μεγάλα επιπλέοντα υπολείμματα, όπως φύλλα και ζουζούνια από την επιφάνεια του νερού.

Heat Exchanger (εναλλάκτης θερμότητας): Συσκευή τοποθετημένη μέσα στη θερμάστρα, υπεύθυνη για τη μεταφορά θερμικής ενεργείας από την πηγή θερμότητας στο νερό.

Heater ( θερμάστρα): Συσκευή που λειτουργεί με καύσιμα, ηλεκτρισμό η ηλιακή ενέργεια κι για να θέρμανση το νερό μιας πισίνας η ενός τζακούζι.

Liner: Μεμβράνη βινυλίου που λειτούργησαν δοχείο για τη συγκράτηση του νερού  σε κάποια ήδη πισίνας.

Oxidizer ( οξειδωτής): Μη χλωριούχος δραστική ουσία που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ρύπων και τη χλωραμίνωση του νερού της πισίνας, χωρίς την αύξηση των επιπέδων χλωρίου.

Pool Cover ( Hard-Top) (κάλυμμα πισίνας): Ένα κάλυμμα που χρησιμοποιείται σε πισίνες, spa και τζακούζι. Προσαρμόζεται στο άκρο της πισίνας ή του τζακούζι και λειτουργεί σαν όριο για τους κολυμβητές καθώς και για τη συντήρηση και τη θερμική προστασία.

Pump (αντλία): Μηχανική συσκευή, που λειτουργεί με μηχανικό κινητήρα, και προκαλεί υδραυλική ροή και

πίεση για φιλτράρισμα, θέρμανση και κυκλοφορία του νερού στην πισινά. Συνήθως πρόκειται για φυγοκεντρική αντλία.

Pump capacity (δυναμικότητα αντλίας): Ο όγκος του υγρού που μια αντλία μπορεί να μετακινήσει σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

Pump Curve ( καμπύλη αντλίας): Λέγεται επίσης Καμπύλη Απόδοσης Αντλίας). Ένα γράφημα που παρουσιάζει τη δυναμικότητα της αντλίας  σε κάθε ενδεχόμενη αντίσταση.

pH: Συντομογραφία της έκφρασης Potential Hydrogen. Δείχνει το επίπεδο της οξύτητας ή της αλκαλικοτητας του νερού σε μία κλίμακα που ποικίλλει από 0-15. Το χαμηλό pH μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του μετάλλου και ερεθισμό στα μάτια. Ένα ψηλό pH μπορεί να προκαλέσει μη αποτελεσματικότητα του χλωρίου και ερεθισμό στα μάτια. Ιδανική τιμή του pH για τις πισίνες είναι 7,4-7,6.

Sanitizers (Απολυμαντικά): Χημικές ουσίες σχεδιασμένες να σκοτώνουν βακτηρία, άλγη και άλλους ζωντανούς μικροοργανισμούς. Επίσης προστατεύουν το νερό από την επίδραση του ήλιου.

Shock Treatment (Βίαιη Χλωρίωση): Προσθήκη ορισμένης ποσότητας χημικών οξείδωσης στο νερό της πισίνας, με σκοπό την εξόντωση της αμμωνίας και των αζωτούχων ενώσεων που προκαλούνται από τους κολυμβητές, το περιβάλλον και τον καιρό.

Skimmer: Συσκευή που εντοιχίζεται στο άνω τμήμα της πισίνας και συνδέεται με το σύστημα αναρρόφησης της αντλίας. Το νερό και τα σωματίδια συλλέγονται μέσω ειδικής θυρίδας και απομακρύνονται από την επιφάνεια.

Skimmer Basket: Αφαιρούμενο διάτρητο καλάθι, που τοποθετείται στο Skimmer στην πλευρά αναρρόφησης της αντλίας, και είναι σχεδιασμένο για να παγιδεύει τα σωματίδια που επιπλέουν στο νερό και να τα απομακρύνει.

Solar Cover: Έλα κάλυμμα που όταν τοποθετείται στην επιφάνεια του νερού της πισίνας ή του τζακούζι, αυξάνει την θερμοκρασία του νερού με απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Μειώνει την εξάτμιση και προστατεύει την πισινά από τα σωματίδια που μεταφέρει ο αέρας.

Test Kit: Σύστημα ή συσκευή που χρησιμοποιείται για να καταγράψει ειδικά χημικά κατάλοιπα, επίπεδα, συστατικά ή απαιτήσεις για το νερό της πισίνας ή του τζακούζι. Τα πιο συνηθισμένα τεστ νερού για την πισίνα ή το τζακούζι είναι: για το pH, την αλκαλικότητα, το χλώριο, την σκληρότητα του νερού, το σίδηρο και το χαλκό.

Test Strips (δοκιμαστικές ταινίες): Μικρές πλαστικές ταινίες με προσαρμοσμένο κάλυμμα που έχει εμποτιστεί σε αντιδραστήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει το νερό της πισίνας για κατάλοιπα, επίπεδα, συστατικά οι απαιτήσεις. Οι ταινίες συνήθως βυθίζονται στο νερό και το χρώμα του καλύμματος συγκρίνεται με ορισμένο κώδικα χρωμάτων, που ανταποκρίνονται στις τιμές συγκέντρωσης των ουσιών.

Turbidity (Θολότητα): Η νεφώδης κατάσταση του νερού εξαιτίας της παρουσίας εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων που δεν μπορούν να παγιδευτούν από το φίλτρο εξαιτίας του ότι είναι πολύ μικρά. Προσθέτοντας οργανικά πολυμερή αποκαθίσταται η διαύγεια του νερού, αφού τα σωματίδια συμπυκνώνονται και το φίλτρο γίνεται πιο αποτελεσματικό.

Vacuum ( Ηλεκτρική σκούπα): Συσκευή που μέσω της  αναρρόφησης συλλέγει ρύπους από τον πυθμένα και τις πλευρές της πισίνας ή του spa. Πιο συνηθισμένη μορφή αποτελεί ο χειροκίνητος καθαριστής πυθμένα που προσαρμόζεται σε τηλεσκοπικό κοντάρι και συλλέγει μικροσωματίδια στο φίλτρο μέσω του skimmer.

Water clarifier: Γνωστό και ως πηκτικό η κροκιδωτικό.  Χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την συγκέντρωση ή την ιζηματοποίηση σωματιδίων ώστε να μπορέσουν να αφαιρεθούν με σκούπισμα ή φιλτράρισμα. Υπάρχουν δύο τύποι: μη οργανικά άλατα αλουμινίου και άλλων μετάλλων ή υδατοδιαλυτοί οργανικοί  πολυηλεκτρολύτες.

Weir (υδατοφράκτης): Γνωστός και ως skimmer weir. Πρόκειται για μια μικρή πόρτα στην πλευρά του skimmer, η οποία προσαρμόζεται αυτόματα σε μικρές αλλαγές στο επίπεδο του νερού και διασφαλίζει την συνεχή ροή νερού προς το skimmer. Επίσης αποτρέπει τα μικροσωματίδια που απορροφήθηκαν από το skimmer να ξαναεπιστρέψουν στο νερό της πισίνας.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο