Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

Διαμόρφωση κήπου: Πολλά περισσότερα από το να φυτεύεις λουλούδια

Διαμόρφωση κήπου

Διαμόρφωση κήπου: Πολλά περισσότερα από το να φυτεύεις λουλούδια

Η διαμόρφωση κήπου είναι πολλά περισσότερα από το να φυτέψεις μερικά λουλούδια και θάμνους στην αυλή σου. Είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία του περιβάλλοντος στο οποίο μπαίνεις με μεγάλη ευκολία και αφήνεις με μεγάλη δυσκολία. Το πρώτο βήμα είναι να εμπνευστείς. Μπορεί να είναι μία κινηματογραφική ταινία, ένα εξωτικό λουλούδι ή ένα φυτό στο οποίο δεν μπορείς να αντισταθείς. Επίσης μπορεί να βρεις έμπνευση σε διαφορετικά στυλ κηπουρικής. Απλώς βρες τις ιδέες που αγαπάς και ξεκινά από κει.

Αρχικά επέλεξε λουλούδια που ευδοκιμούν στην γεωγραφική σου περιοχή. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να συμβουλευτείς το τοπικό φυτώριο. Επίσης μπορείς να προσλάβεις έναν επαγγελματία του είδους. Εκείνος θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις την τεχνική καθώς και τις παγίδες που πρέπει να αποφύγεις.

Με τη σωστή πληροφόρηση, εμπνευσμένες ιδέες και τον κατάλληλο επαγγελματία, βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για να δημιουργήσετε ένα όμορφο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση και να χρωματίσετε την αυλή σας με τα πιο υπέροχα χρώματα.

Διαμόρφωση κήπου

Χρήσιμες συμβουλές για την διαμόρφωση του κήπου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός Έχετε ήδη ένα σχέδιο στο μυαλό σας και βρήκατε τον κατάλληλο επαγγελματία που θα σας βοηθήσει να το κάνετε πραγματικότητα. Τώρα, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την μεταμόρφωση. Πριν κάνετε το επόμενο βήμα, δείτε τις ακόλουθες συμβουλές για να αποφύγετε τα πιο πιθανά λάθη:

1. Να έχετε πάντα ένα σχέδιο: χρειάζεται να γνωρίζετε τί θέλετε όταν συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία. Η σχέση δουλεύει καλύτερα όταν εκείνος γνωρίζει το στυλ και τις ανάγκες σας.

2. Μην συμπεραίνεται: μην συμπεραίνεται ότι το τοπίο που θαυμάζετε στην αυλή του γείτονα θα είναι το κατάλληλο και για την δική σας αυλή. Ο καλύτερος σχεδιασμός κήπου είναι ο ασφαλής συνδυασμός  του φυσικού χώρου που διαθέτετε, του σπιτιού σας και των στοιχείων που ήδη υπάρχουν. Ο επαγγελματίας που συνεργάζεστε  θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε για το καλύτερο σχέδιο που ταιριάζει σε αυτά που ήδη υπάρχουν στο χώρο σας.

3. Δεσμευτείτε: οι πιο όμορφοι κήποι απαιτούν φροντίδα όλο το χρόνο. Φυσικά το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι εποχές ζωτικής σημασίας για την διαμόρφωση του κήπου, αλλά πρέπει η δέσμευση σας για διατήρηση της ομορφιάς του κήπου σας να είναι σταθερή για όλη τη διάρκεια του χρόνου.

4. Προσπαθήστε για την ισορροπία: μην αποφεύγετε την λειτουργικότητα για χάρη της ομορφιάς. Οι καλύτεροι κήποι έχουν άριστη ισορροπία αυτών των δύο στοιχείων. Οι επαγγελματίες θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για να πετύχετε αυτή την ισορροπία.

5. Σκεφτείτε ένα σχέδιο κατάλληλο για το δικό σας σπίτι: αποφύγετε να μπλοκάρετε το φυσικό τοπίο και βεβαιωθείτε ότι τα μεγέθη και τα στυλ είναι σωστά για το δικό σας σπίτι.

6. Χρησιμοποιήστε δέντρα και θάμνους για να οριοθετήσετε το σπίτι σας. 

7. Χρησιμοποιήστε ιστορικά στοιχεία σαν εστιακά σημεία: για παράδειγμα ένα οικογενειακό κειμήλιο θα μπορούσε να αποτελέσει άριστο κεντρικό κομμάτι.

8. Αν ο σκοπός σας είναι η δημιουργία ενός όμορφου κήπου, βεβαιωθείτε ότι τα δρομάκια και τα μονοπάτια είναι μέρος του σχεδίου. Έτσι οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τον κήπο χωρίς να τον καταστρέφουν.

9. Μην ξεχνάτε τα καθίσματα: οι πάγκοι  και τα έπιπλα δημιουργούν το κατάλληλο μέρος για χαλάρωση.

Διαμόρφωση κήπου
Beautiful landscaping with waterfall, koi pond, and stone patio with wooded surroundings.

Συνηθισμένα λάθη στη διαμόρφωση κήπου

Πόσο δύσκολο θα μπορούσε να είναι; Φυτεύετε μερικά δέντρα, θάμνους και λουλούδια, μετά προσθέτετε λίγο λίπασμα και ο κήπος είναι διαμορφωμένος, σωστά; Μπορεί να νομίζετε πως ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά συνηθισμένα λάθη είναι πολύ εύκολο να γίνουν. Προσέξτε τα ακόλουθα και μπείτε στο δρόμο για έναν υπέροχο κήπο.

Οριοθέτηση του γκαζόν 
Η οριοθέτηση στον κήπο είναι λειτουργική γιατί κάνει το χαλίκι και το χώμα να παραμένουν μέσα στα παρτέρια και αποτρέπει το γρασίδι και τα αγριόχορτα από το να ξεχειλίζουν και να αναπτύσσονται μέσα στα μονοπάτια του κήπου. Παραδοσιακές τεχνικές για κάτι τέτοιο είναι το μέταλλο,το τσιμέντο, η πέτρα, το ξύλο, το αλουμίνιο ή το πλαστικό. Αν και τα περισσότερα από αυτά τα υλικά τοποθετούνται από επαγγελματίες, θα μπορούσατε να το κάνετε και μόνοι σας γλιτώνοντας χρήμα και χρόνο.

Χρώματα και αποχρώσεις
Οι διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τονίσουν οπτικά τις διαφορετικές υφές και σε συνδυασμό με το ύψος του φυτού να δώσουν μια πιο έντονη εικόνα. Για παράδειγμα τα φυτά φράχτες. Μπορούν να φυτευτούν ώστε να ταιριάζουν σε οποιοδήποτε σχέδιο και να κουρευτούν σε οποιοδήποτε σχήμα, μέγεθος ή ύψος χρειάζεται. 

Βράχοι και πέτρες
Οι βράχοι είναι ένα άλλο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οριοθέτηση. Σε διαφορετικά χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα φυσικό τελείωμα στα παρτέρια. Στρογγυλά βότσαλα από γρανίτη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο. Επίπεδες πέτρες όπως οι ασβεστόλιθοι μπορούν να τοποθετηθούν ο ένας πάνω στον άλλον και να δημιουργήσουν ένα υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα.

Λάθος Νο 1: Πρώτες εντυπώσεις
Αν και συνήθως οι πίσω κήποι είναι τα μέρη που χαλαρώνουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας, έχετε υπόψη σας ότι οι μπροστινοί κήποι είναι αυτοί που δημιουργούν την πρώτη εντύπωση για το σπίτι μας. Ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα σε αυτούς, μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας πιο ελκυστικό.

Λάθος Νο2: Μην εμποδίζετε την κυκλοφορία
Πριν δώσετε σάρκα και οστά στο σχέδιο που έχετε στο μυαλό σας για την διαμόρφωση του κήπου σας, προσέξτε τις συνήθειες μετακίνησης που έχουν οι φίλοι και η οικογένειά σας. Η διαμόρφωση του χώρου σας θα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο ζωής σας και όχι να δημιουργήσει εμπόδια. Σχεδιάστε προσεκτικά δρόμους και μονοπάτια για να περνούν τα οχήματα και χώρους για να παίζουν τα παιδιά. Αρχικά φτιάξτε σε χαρτί αυτό που σκέφτεστε να κάνετε. Δείξε το στην οικογένειά σας και βεβαιωθείτε ότι καλύπτει τις ανάγκες όλων.

Λάθος Νο3: Ψάχνοντας ίσιες γραμμές
Μην τρελαίνεστε προσπαθώντας να δημιουργήσετε ολόισιες γραμμές στον κήπο, με φυτά και πέτρες. Στην φύση δεν υπάρχουν απόλυτα ίσιες γραμμές. Οι απαλές καμπύλες δείχνουν πιο φυσικές και είναι ευκολότερο να διατηρηθούν. Η κεντρική ιδέα είναι να είναι λειτουργικές με το χώρο, όχι να δημιουργούν πρόβλημα. Δημιουργήστε ένα χώρο που να μπορείτε να τον απολαύσετε!

Λάθος Νο4: Ζώντας για το σήμερα 
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει ένα φυτό  ή πως θα το συντηρήσουμε στο μέλλον. Θα μπορούμε να κλαδεύουμε εκείνο το θάμνο; Θα ευδοκιμήσουν αυτά τα λουλούδια στο κλίμα μας; Είναι πολυετή ή μονοετή; Κάντε έρευνα σχετικά με τα φυτά που επιλέγετε, διαβάστε τις ετικέτες και μιλήστε με το προσωπικό του φυτωρίου. Αφήστε αρκετό χώρο στα φυτά σας να αναπτυχθούν. Η διαμόρφωση του κήπου είναι μιας μορφής επένδυση. Επιλέγοντας τα φυτά σας με φροντίδα, θα οδηγηθήτε σε μεγαλύτερη απόλαυση στο μέλλον και λιγότερη συντήρηση.

Φυτά και δέντρα
Τα φυτά και τα δέντρα προσφέρουν στον κήπο σας ομορφιά και προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Αν έχετε φυτά αρκετά ψηλά θα σας εξασφαλίσουν μεγάλη ιδιωτικότητα. Αλλά τα φυτά πρέπει να επιλεχθούν σοφά. Προσπαθήστε να βρείτε εκείνα που χρειάζονται λιγότερη συντήρηση. Για παράδειγμα μην επιλέξετε μεγάλα φυλλοβόλα  δέντρα για να τα τοποθετήσετε κοντά σε πισίνες, γιατί θα χρειάζεται διαρκώς να βγάζετε τα φύλλα από το νερό. Ακόμα και τα αειθαλή δέντρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επίσης αποφύγετε τα οπωροφόρα δέντρα γιατί όχι μόνο δημιουργούν ακαταστασία αλλά προσελκύουν και τις μέλισσες. Το ίδιο μπορεί να δημιουργηθεί και με τα λουλούδια γιατί μπορεί να είναι πανέμορφα αλλά είναι και μαγνήτης για τις μέλισσες. Ακόμα,  πρόσεξτε τα φυτά με πολύ διεισδυτικές ρίζες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στις πισίνες και στο χώρο γύρω από αυτές.

Γκαζόν
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως κάτι τόσο συνηθισμένο, όπως το γκαζόν, δίνει τόση ομορφιά στη διαμόρφωση του κήπου. Η απόχρωση του γκαζόν είναι όμορφη και η απαλή του αίσθηση μας φέρνει πάντα μνήμες της παιδικής μας ηλικίας. Επίσης είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το περιβάλλον, καθώς απορροφά την βροχή και αποτρέπει την διάβρωση. Η τοποθεσία του σπιτιού σας θα καθορίσει το είδος του γκαζόν που θα επιλέξετε. Σίγουρα όμως θα επηρεαστείτε και από τις προσωπικές σας προτιμήσεις όπως το χρώμα, η σκληρότητα και η τραχύτητα του χόρτου. Επίσης πρέπει να σκεφτείτε τη σκιά και το νερό που κάποια είδη γκαζόν απαιτούν.

Δρομάκια
Ένας από τους βασικούς λόγους οι κηπουροί και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών επιλέγουν να τοποθετήσουν μονοπάτια ή διαδρόμους στο γκαζόν ή στον κήπο τους, είναι για να παρέχουν καλύτερη πρόσβαση σε μέρη που είναι δύσκολο να φτάσει κανείς, όπως ο κήπος ή τα παρτέρια. Ο διάδρομος μπορεί να εμποδίσει τις ακούσιες βλάβες στα λουλούδια, τα λαχανικά ή άλλα φυτά, τα οποία βρίσκονται στον κήπο. Ένας απλός τρόπος για να κατασκευαστούν αυτά τα δρομάκια είναι οι πλάκες από τσιμέντο. Εναλλακτικά μπορείτε να τα φτιάξετε εξολοκλήρου από βότσαλα ή χαλίκια.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο