Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

Πώς λειτουργεί η κλασική χτιστή πισίνα από μπετόν;

χτιστή πισίνα

Πώς λειτουργεί η κλασική χτιστή πισίνα από μπετόν;

Όλες οι πισίνες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από το σχήμα το μέγεθος ή το αν βρίσκονται στον κήπο μας είσαι ένα μεγάλο ξενοδοχείο. Χρησιμοποιείται ένας συνδυασμό φίλτρων και χημικών, ώστε να καθαρίζεται τακτικά ο μεγάλος όγκος του νερού.

Για να διατηρηθεί το νερό καθαρό σε μία πισίνα είναι απαραίτητα τα ακόλουθα:

 • η δεξαμενή
 • η μηχανική αντλία
 • το φίλτρο νερού
 • η τροφοδοσία χημικών
 • σχάρες
 • στόμια επιστροφής
 • υδραυλικός εξοπλισμός για να συνδεθούν όλα τα προηγούμενα.

Στις πισίνες στο νερό κυκλοφορεί ακολουθώντας ένα συνεχή κύκλο. Φεύγοντας από την πισίνα, περνάει μέσα από το φίλτρο. Ακολουθεί ο καθαρισμός με χημικά και η επιστροφή στην πισίνα. Η διαδικασία αυτή διατηρεί το νερό καθαρό, χωρίς σωματίδια ή βακτήρια. Συχνά χρησιμοποιούνται θερμάστρες ώστε το νερό να έχει συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Βήματα για την απόκτηση πισίνας

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή μιας πισίνας είναι να κάνετε το σχέδιο. Πρέπει να διαλέξετε προσεκτικά το σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί η πισίνα, ενώ παράλληλα σκεφτείτε τον προϋπολογισμό σας και την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τις πισίνες στην περιοχή σας. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν με μεγάλη προσοχή πριν πραγματοποιήσετε το όνειρο της πισίνας ή του τζακούζι. Θυμηθείτε ότι κλασικές  πισίνες από μπετόν και τα spa είναι μόνιμες κατασκευές που θα βρίσκονται στο σπίτι σας για χρόνια. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τα χρήματα και η ενέργεια που θα καταναλώσετε θα πιάσουν τόπο και θα δημιουργήσετε ένα όμορφο περιβάλλον που θα διαρκέσει για μια ζωή.

ΒΗΜΑ 1: Αποφασίστε με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιείτε την πισίνα σας.

Πως θα χρησιμοποιήσετε την πισίνα σας; Θέλετε να χαλαρώνετε, να τη χρησιμοποιείτε για εξάσκηση ή για να διασκεδάζουν οι φίλοι και η οικογένειά σας; Προσδιορίζοντας την χρήση της πισίνας σας μπορείτε να επιλέξετε το καλύτερο μέρος για την τοποθέτησή της καθώς επίσης και το στυλ που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας.

ΒΗΜΑ 2: Σκεφτείτε το κόστος της ιδιοκτησίας της πισίνας

Σκεφτείτε σοβαρά το κόστος που θα έχει ιδιοκτησία της πισίνας ή του σπα σας. Αν και η πισίνα είναι ελκυστική, λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί να θεωρηθεί ως περιουσιακό στοιχείο. Επίσης μην ξεχάσετε να συνυπολογίσετε το κόστος συντήρησης. Η συνηθισμένη συντήρηση της πισίνας περιλαμβάνει τη διατήρηση του νερού χημικά ισορροπημένου και καθαρού, τη συντήρηση του εξοπλισμού σας και τον καθαρισμό των επιφανειών της πισίνας. Μπορείτε να προσλάβετε έναν ειδικό για να κάνει αυτή τη δουλειά ή να κάνετε κάποιες από αυτές ή και όλες μόνοι σας.

ΒΗΜΑ3: Λάβετε υπόψη σας το μέγεθος του κήπου σας καθώς και τις συνθήκες.

Εκτός από τις διαστάσεις του κήπου σας, πρέπει να λάβετε υπόψη και την κλίση, το είδος του εδάφους καθώς επίσης και την προσβασιμότητα του από τα μηχανήματα  κατασκευής. Οι πισίνες είναι ευκολότερο να κατασκευαστούν αν ο κήπος είναι επίπεδος. Δύσκολες συνθήκες όπως οι κήποι με απότομη κλίση, το βραχώδες έδαφος ή η περιορισμένη προσβασιμότητα για τα μηχανήματα, μπορεί να αυξήσουν τόσο το κόστος όσο και τη διάρκεια του έργου. Μια καλή ιδέα θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία στην κατασκευή δεξαμενών κολύμβησης, ο οποίος θα μπορέσει να σας πει ποιο σχήμα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και αν θα μπορέσει να κατασκευαστεί πισίνα στο σημείο που έχετε επιλέξει.

ΒΗΜΑ 4: Σχεδιάστε την πισίνα σας

Αφού αποφασίσετε για το σχήμα, το μέγεθος και την χρήση της πισίνας σας μπορείτε πια να την σχεδιάσετε. Αν πρόκειται να φτιάξετε μια κλασική πισίνα από μπετόν είστε ελεύθεροι να προσθέσετε οποιοδήποτε χαρακτηριστικό θελήσετε. Μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε στο σχέδιο σας και τον χώρο γύρω από την πισίνα.

χτιστή πισίνα

ΒΗΜΑ 5: Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Ένας επαγγελματίας θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση σχετικά με το μέγεθος της πισίνας σας, το σχήμα και το είδος που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Επίσης θα σας ενημερώσει για το κόστος συντήρησης. Μην ξεχάσετε να τον συμβουλευτείτε για τους κανονισμούς που ισχύουν για την κατασκευή πισίνας στην  περιοχή σας.

ΒΗΜΑ 6: Επιλέξτε επαγγελματία κατασκευαστή

Είναι πολύ σημαντικό όταν επιλέξετε εργολάβο για την πισίνα σας να κάνετε την έρευνα σας. Μια καλή ιδέα θα ήταν να μιλήσετε σε περισσότερους από έναν κατασκευαστές και να πάρετε τις προσφορές τους. Ζητήστε τους επίσης να δείτε προηγούμενες δουλειές τους και ενημερωθείτε σχετικά με τα συνεργεία που δουλεύουν μαζί τους.

ΒΗΜΑ 7: Επιλέξτε εξοπλισμό

Επιλέγοντας το σωστό εξοπλισμό, η συντήρηση της πισίνας σας θα γίνει παιχνιδάκι. Εκτός όμως από τον εξοπλισμό της πισίνας θυμηθείτε και τον εξοπλισμό ασφαλείας.  Υπάρχουν στην αγορά πολλά εξειδικευμένα προϊόντα συμπεριλαμβανομένου συναγερμούς για το νερό, τεχνολογία laser, καλύμματα ασφάλειας και σωσίβια.

Εγκατάσταση – Τι να περιμένετε

Πριν μπορέσετε να απολαύσετε την όμορφη νέα σας πισίνα, ίσως χρειαστεί να υπομείνετε μερικές εβδομάδες ταλαιπωρίας. Αφού ξεπεράσετε το στάδιο της εκσκαφής και φτάσετε στο στάδιο του σχεδιασμού, θα δείτε ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο. Υπάρχουν τρία στάδια – κλειδιά στην κατασκευή της πισίνας.

ΕΚΣΚΑΦΗ

Αρχικά θα ανοιχτεί ένας μικρός βοηθητικός δρόμος στον χώρο σας ώστε να αρχίσει η εκσκαφή. Προηγουμένως πρέπει να έχουν μαζευτεί όλες οι σχετικές άδειες. Βαριά μηχανήματα θα αρχίσουν το σκάψιμο. Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στις υπόγειες παροχές, ώστε να μην προκληθεί κάποια βλάβη.

ΠΛΑΙΣΙΩΣΗ

Πρώτα θα τοποθετηθεί το θεμέλιο-υποδομή της πισίνας και στη συνέχεια ο πυθμένας, στον οποίο θα δοθεί σχήμα και θα λειανθεί. Ακολουθεί το υδραυλικό σύστημα και οι καλωδιώσεις. Στη συνέχεια γίνεται η κατασκευή της περιοχής γύρω από την πισίνα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Ακολουθεί η ολοκλήρωση της εσωτερικής πλευράς της πισίνας. Στις πισίνες από εκτοξευμένο μπετόν τοποθετείται ψηφίδα η γίνεται βάψιμο. Στις πισίνες από βινύλιο τοποθετείται το Liner και στις πισίνες από fiberglass τοποθετείται ένα κομμάτι σαν κέλυφος. Αφού ολοκληρωθεί η πισίνα, καθαρίζεται και γεμίζει με νερό.

Κόστος πισίνας

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με την κατασκευή πισίνας είναι πόσο θα στοιχίσει. Οι απαντήσεις αυτή την ερώτηση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία, τον τύπο της πισίνας, το μέγεθος της πισίνας ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να θελήσω ιδιοκτήτης. Την πιο σωστή απάντηση θα μπορούσε  να την δώσει ένας επαγγελματίας στο χώρο αυτό.

Γενικά το μέσο κόστος κατασκευής μιας πισίνας, χωρίς έξτρα, μπορεί να κυμαίνεται από 18.000 έως 60.000 €. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να αυξήσουν ή να περιορίσουν το κόστος της, όπως :

 • το μέγεθος
 • το βάθος
 • τα υλικά κατασκευής
 • η τοποθεσία
 • το σχήμα
 • τα έξτρα

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο