Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

Σκληρότητα ασβεστίου

ασβεστίου

Σκληρότητα ασβεστίου

Η συνολική ποσότητα του ασβεστίου που βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της πισίνας ονομάζεται σκληρότητα ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι σημαντικό επειδή τα υψηλά επίπεδα είναι ασταθή και γίνονται όλο και περισσότερο ασταθή αν το pH ή η συνολική αλκαλικότητα αυξηθούν πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτές οι ανισορροπίες μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την θολότητα του νερού ή την επικάθιση αλάτων. Επιπλέον στο ασβέστιο δεν αρέσει το ζεστό νερό. Καθώς η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται το ασβέστιο είναι όλο και περισσότερο πιθανό να ιζηματοποίηθεί.  Επίσης είναι πολύ διαλυτό στο κρύο νερό  και αυτός είναι ο λόγος που παρατηρούνται συχνά επικαθήσεις αλάτων στον εξοπλισμό της θερμάστρας.
Με όλες τις δυσκολίες που το ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει θα φαινόταν λογικό να χρησιμοποιήσουμε μαλακό νερό για το γέμισμα της πισίνας. Όμως δεν είναι αυτή λύση του προβλήματος! Ενώ τα ψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα θολότητας του νερού και επικαθήσεις αλάτων, το μαλακό νερό ή το νερό με χαμηλή ποσότητα ασβεστίου είναι επίσης πρόβλημα. Αυτό το νερό θεωρείται επιθετικό και μπορεί να αφαιρέσει ασβέστιο  από τα μέρη της πισίνας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του νερού για το μέταλλο. Αν η πισίνα είναι φτιαγμένη από βινύλιο ή fiberglass, το νερό με χαμηλό ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μεταλλικά εξαρτήματα δημιουργώντας μικρές τρύπες και διαρροή νερού στην θερμάστρα. Αν συμβεί τέτοιας μορφής διάβρωση μπορεί να εμφανιστούν και λεκέδες στις επιφάνειες της πισίνας. Επίσης καταστρέφεται η  επιφάνεια βινυλίου ή fiberglass που ενδεχομένως έχουμε.
Η συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου είναι 100-400 ppm  και εξαρτάται από την θερμοκρασία του νερού. Σε αντίθεση όμως με το pH ή την συνολική αλκαλικότητα, που μπορούν και οι δύο τιμές να αυξάνονται είναι ή να χαμηλώνουν με σχετική ευκολία, τα επίπεδα ασβεστίου δεν μπορούν.
Αν προσθέσουμε χημικό που αυξάνει την σκληρότητα ασβεστίου στο νερό τότε μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα του ασβεστίου. Αντιστρόφως όμως δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να μειώσουμε την σκληρότητα του ασβεστίου. Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η σκληρότητα του ασβεστίου στο νερό της πισίνας είναι μέσω της αραίωσης με νερό μικρότερη σκληρότητας. Με την πάροδο του χρόνου η σκληρότητα ασβεστίου αυξάνεται με φυσικό τρόπο στην πισίνα εξαιτίας της εξάτμισης και άλλων παραγόντων, εκτός αν το νερό της πισίνας αραιώνεται τακτικά.
Μολονότι λοιπόν είναι ίσως δύσκολο να μειωθεί η σκληρότητα ασβεστίου, είναι πιθανό να μπορούμε να το ελέγξουμε ώστε να μην αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της θολότητας του νερού ή των επικαθήσεων αλάτων. Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσουμε την επίδραση των υψηλών επιπέδων σκληρότητας ασβεστίου είναι με χρήση απομονωτικού παράγοντα. Ο απομονωτικός παράγοντας είναι μία χημική ένωση που όταν προστίθεται στο νερό ενώνεται με το ασβέστιο και άλλα μέταλλα και τα κάνει διαλυτά. Αυτό σημαίνει ότι το ασβέστιο θα είναι ακόμη παρόν στο νερό, αλλά με μία μορφή που είναι λιγότερο πιθανό να θολώσει το νερό ή να προκαλέσει επικάθιση αλάτων αν το pH ή άλλοι παράγοντες βγουν εκτός ισορροπίας. Επιπλέον εφόσον το ασβέστιο θα βρίσκεται ακόμη στο νερό, δεν θα υπάρχουν τα προβλήματα διάβρωσης που θα είχαμε εάν το νερό ήταν μαλακό. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορούν να είναι ανεκτά χωρίς την συνεχή ανάγκη για διάλυση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό κυρίως όταν η πισίνα βρίσκεται σε περιοχές με σκληρό νερό ή χρησιμοποιείται χλώριο βασισμένο στο ασβέστιο. Ο απομονωτικός παράγοντας θα πρέπει να είναι μέρος του τακτικού προγράμματος συντήρησης της πισίνας.
Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα σκληρότητας ασβεστίου στην πισίνα, η σωστότερη λύση είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό πισίνας. Μπορεί να σας προτείνει προϊόντα που είναι τα καλύτερα για την πισίνα και να φροντίσει να αποτρέψουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο