Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

10 Βραχόκηποι που μας γεμίζουν γαλήνη

Βραχόκηποι

10 Βραχόκηποι που μας γεμίζουν γαλήνη

Γνωστοί και ως κήποι Ζεν ή ξηρά τοπία, οι βραχόκηποι υπάρχουν στην Κίνα και στην Ιαπωνία τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα ίδια υλικά: βράχοι, βρύα, χαλίκι και άμμος. Το σχέδιο όμως του κάθε κήπου είναι μοναδικό σύμφωνα με το περιβάλλον και την αντίληψη του σχεδιαστή του. Σήμερα οι βραχόκηποι υπάρχουν σε ένα μεγάλο φάσμα από το πιο παραδοσιακό και αυστηρό στυλ, μέχρι τις πιο παιχνιδιάρικές ερμηνείες με χρώμα και απρόσμενο σχέδιο. Ο κοινός παρονομαστής τους πάντα είναι η αναφορά στην ομορφιά των βράχων και η γαλήνη που εμπνέουν παράλληλα με την στοχαστική φύση των σχεδίων και των σχημάτων που δημιουργούνται με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Ακολουθεί μία επιλογή από τους πιο γνωστούς βραχόκηπους. Κάποιοι από αυτούς φιλοξενούνται στην Ιαπωνία εδώ και αιώνες, ενώ άλλοι αποτελούν πιο μοντέρνες αποδόσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Βραχόκηποι

1. Ο Βραχόκηπος στο Chandigarh της Ινδίας, που κατασκευάστηκε κρυφά ανάμεσα στο 1957 και το 1975, οπότε και ανακαλύφθηκε από τις αρχές. Σήμερα αυτός ο κήπος των 40 εκταρίων, γεμάτος με αγάλματα και καταρράκτες, αποτελεί πόλο έλξης για την πόλη μαζί με τα αστικά κτίρια του Le Corbusier, που βρίσκονται εκεί κοντά.

Βραχόκηποι

2. Ο Asticou Azalea Garden στο Mount Desert Island, στο Μέιν, είναι το μέρος που φιλοξενεί αυτόν τον κήπο από άμμο. Φτιαγμένος από βράχους και άμμο σχεδιασμένη με τσουγκράνα, αναφέρεται στο κοντινό ρυάκι και ολοκληρώνεται με φυτά της περιοχής. 

Βραχόκηποι

3. Ο Japanese Tea Garden, στο Σαν Φρανσίσκο, ακολουθεί πιστά το παραδοσιακό γιαπωνέζικο στυλ, καθώς χρησιμοποιεί γκρι πέτρες σε απαλούς τόνους. Ο κήπος φτιάχτηκε το 1953.

Βραχόκηποι

4. Ο Tendhin-en, ή αλλιώς ο Κήπος της Καρδιάς του Ουρανού, στο Μουσείο Καλών Τεχνών στην Βοστώνη, φτιάχτηκε το 1988. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 200 πέτρες.

Βραχόκηποι

5. Η κατασκευή του 2014 “This Rocks! Get Lost”, για το Διεθνές Φεστιβάλ Κήπου στο Κεμπέκ, είναι ένας κήπος φτιαγμένος από κομμάτια μαρμάρου από το λατομείο του Βερμοντ και τοπικά αειθαλή φυτά. Σχεδιάστηκε με σκοπό να δημιουργήσει αισθήματα ανακάλυψης.

Βραχόκηποι

6. Αυτός ο βραχόκηπος, που βρίσκεται στο Komyo-in, έναν ναό στο Κιότο της Ιαπωνίας, δημιουργήθηκε το 1939 χρησιμοποιώντας πέτρες, βρύα και χτενισμένο με τσουγκράνα χαλίκι. Ο κήπος βρίσκεται στην είσοδο του ναού, ο οποίος αποτελεί  μέρος του μεγαλύτερου συμπλέγματος Tofuku-ji, έναν από τους πιο διάσημους Βουδιστικούς ναούς.

Βραχόκηποι

7. Ο κήπος του Δράκου, ένας από τους τρεις Ζεν κήπους στο Ryogin-an sub- temple, σχεδιάστηκε το 1964. Σε αντίθεση με άλλους βραχόκηπους, αυτός αποτελείται και από σκούρα και από ανοιχτόχρωμα χαλίκια. Τα σκούρα κομμάτια θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν επώνυμους δράκους. 

Βραχόκηποι

8. Ο Βραχόκηπος στο Myoren-ji, έναν βουδιστικό ναό στο Κιότο, παρουσιάζει μία παραδοσιακή τοποθέτηση  βράχων, βρύων και άμμου, ενώ περιμετρικά υπάρχουν ροδόδέντρα και πεύκα. Ο ναός καταστράφηκε δύο φορές από φωτιά και ξανά κατασκευάστηκε με την τωρινή του μορφή το 1789, για να προσφέρει κατάλυμα στους επισκέπτες όλο το χρόνο.

Βραχόκηποι

9. Ο κήπος Jewel Dream στην πόλη Yamanashi της Ιαπωνίας, παρουσιάζει ένα μοναδικό θέαμα χρησιμοποιώντας τοπικά πολύχρωμα κρύσταλλα. Ο κήπος λειτουργεί σαν μέσο προώθησης του Village Jewel Museum. 

Βραχόκηποι

10. Προσδιορίζοντας ένα εθνικό ιστορικό αξιοθέατο, ο Βραχόκηπος στο ναό Kodak-ji στο Κιότο, σχεδιάστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι οι κωνικοί λόφοι από χαλίκι.


Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο