Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

Φροντίδα & Συντήρηση της πισίνας σας

συντήρηση

Φροντίδα & Συντήρηση της πισίνας σας

Βασικές γνώσεις για τη φροντίδα της πισίνας σας

Για να διατηρήσετε το νερό της πισίνας σας καθαρό, χρειάζονται μερικά βασικά βήματα συντήρησης. Βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την χρήση των προϊόντων, την φροντίδα και τον έλεγχο του νερού της πισίνας σας σε αυτό το άρθρο.

Κυκλοφορία

Ο ρόλος της αντλίας

Το κέντρο του συστήματος κυκλοφορίας είναι η αντλία. Είναι εκείνη που ωθεί το νερό από την πισίνα προς το φίλτρο για να αφαιρεθούν σκόνες και μικροσωματίδια πριν επιστρέψει και πάλι στην πισίνα.

Πόσο συχνά όμως πρέπει να λειτουργούμε την αντλία ; Το μέγεθος των σωληνώσεων, το μέγεθος της πισίνας, ο αριθμός των κολυμβητών που την χρησιμοποιούν και το μέγεθος της αντλίας όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στο να αποφασίσουμε για πόσο διάστημα θα πρέπει να λειτουργεί η αντλία μας. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα καλό είναι να ρωτήσουμε τους εξειδικευμένους επαγγελματίες. Αυτοί μπορούν να αποφασίσουν, βασισμένοι στο συγκεκριμένο μοντέλο πισίνας, το χρόνο που απαιτείται για να διατηρηθεί το νερό της πισίνας καθαρό. Ένας καλός κανόνας είναι να λειτουργούμε την αντλία 1 ώρα για κάθε 10 βαθμούς θερμοκρασίας.

Αν η αντλία μας δεν λειτουργεί, το νερό της πισίνας δεν φιλτράρεται και δεν κυκλοφορεί σωστά. Η τακτική λειτουργία της αντλία και η σωστή κυκλοφορία του νερού είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπούν τα προβλήματα.

Το σύστημα φιλτραρίσματος 

Το σύστημα φιλτραρίσματος αφαιρεί αδιάλυτη βρωμιά και σωματίδια από το νερό της πισίνας. Μολονότι το καλαθάκι του Σκίμερ καθώς και το υφασμάτινο καλάθι στην αντλία φιλτράρουν σε σημαντικό βαθμό το νερό της πισίνας, το βασικότερο κομμάτι του φιλτραρίσματος γίνεται στο ίδιο το φίλτρο. Αν κάνετε αντίστροφη πλύση στα φίλτρα άμμου ή διατοπικής γης  πολύ συχνά τα φίλτρα δεν μπορούν να φτάσουν στη μέγιστη απόδοσή τους και έτσι σπαταλάτε νερό χωρίς λόγο. Συμβουλευτείτε τον επαγγελματία της πισίνας για να καταλάβετε το ρόλο του Σκίμερ και της αντλίας στο να διατηρείται η πισίνα σας καθαρή. Πάντα να συμβουλεύεστε τις οδηγίες χρήσεως για το συγκεκριμένο τύπο φίλτρου που χρησιμοποιείτε.

Τύποι φίλτρου πισίνας

Φίλτρα άμμου: Η βρωμιά αφαιρείται από τα φίλτρα μου με αντίστροφη πλύση. Τα φίλτρα άμμου είναι πιο αποτελεσματικά όταν είναι ελαφρώς λερωμένα. Συνεπώς θα πρέπει να υποβάλλονται σε αντίστροφη πλύση μόνο όταν απαιτείται από την αύξηση της πίεσης. Τα φίλτρα άμμου θα έπρεπε να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την σεζόν με καθαριστή φίλτρου.

Φίλτρα φύσιγγος: Τα φίλτρα αυτού του τύπου πρέπει να καθαρίζονται όταν η ένδειξη της πίεσης αυξάνει κατά 7-10 lbs πάνω από την φυσιολογική. Αφαιρέστε τα φυσίγγια από το φίλτρο κα ξεβγάλετε με άφθονο νερό. Στη συνέχεια βυθίστε τα σε καθαριστή φίλτρου για τουλάχιστον 12 ώρες. Αυτό θα αφαιρέσει όλα τα λιπαρά απορρίμματα που έχουν κολλήσει στο φίλτρο. Ξεβγάλετε και πάλι με άφθονο νερό. Για να πετύχετε κορυφαία απόδοση στεγνώστε πριν ξανά τοποθετήσετε στο φίλτρο τα φυσίγγια. Για να αποφύγετε “χρόνο μη λειτουργίας” για την κυκλοφορία ή τα συστήματα φιλτραρίσματος, καλό θα ήταν να έχετε ένα δεύτερο σετ με φυσίγγια ώστε να μπορείτε να τα αλλάζετε σε τακτική βάση με το αρχικό σας σετ.

Φίλτρα διατομικής γης: Όπως και τα φίλτρα άμμου, έτσι και τα φίλτρα DE καθαρίζονται με αντίστροφη πλύση όταν η πίεση αυξηθεί κατά 7-10 lbs. Ωστόσο όταν το φίλτρο υποστεί αντίστροφη πλύση πρέπει να προστεθεί νέα διατομική γη στο πλέγμα του φίλτρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ρίχνοντας διατομική γη μέσα από το σκίμερ. Για να καθαρίσετε τα λιπαρά υπολείμματα που είναι μαζεμένα, τα φίλτρα διατομικής γης  πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά κάθε σεζόν με καθαριστή φίλτρου. Επίσης τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ολόκληρο το φίλτρο διατομικής γης πρέπει να αποσυναρμολογείται και να καθαρίζεται λεπτομερώς καθώς επίσης και να επιθεωρείται για σκισίματα στα πλέγματα.

Ελέγχοντας το νερό της πισίνας

Ο έλεγχος της πισίνας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι σημαντικός ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία των επιπέδων του απολυμαντικού και η καταλληλότητα για τους κολυμβητές. Τα test stripes είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ελέγξετε την πισίνα για τα επίπεδα απολυμαντικού καθώς επίσης και του pH. Ο κατάλληλος έλεγχος εξασφαλίζει τα επίπεδα του ασβεστίου ώστε  να διατηρούνται σταθερά και να μην υπάρχουν μέταλλα στο νερό της πισίνας. Αυτοί οι έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν από εσάς ή από τον επαγγελματία που συνεργάζεστε. Για να αποφευχθεί η επικάθιση αλάτων ή η διαβρωτική δράση και να πετύχετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους κολυμβητές το νερό της πισίνας πρέπει να είναι ισορροπημένο.

Ισορροπώντας το pH

Το pH είναι μέτρο της οξύτητας ή της αλκαλικότητας του νερού στην πισίνα. Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχεται και να ρυθμίζεται σε εβδομαδιαία βάση. Αν το pH του νερού της πισίνας πέσει στο όξινο μέρος της κλίμακας, μπορεί να προκληθεί διάβρωση των επιφανειών της πισίνας και του εξοπλισμού. Αντίστοιχα αν η τιμή του γίνει αλκαλική, θα προκληθεί επικάθιση αλάτων και θόλωμα του νερού. Χρησιμοποιήστε κατάλληλο χημικό προϊόν για να αυξήσετε το pH της πισίνας. Αν φτάσει στο 8,5 της κλίμακας, τότε το χλώριο είναι μόνο 10% ενεργό. Στο 7,0 της κλίμακας το χλώριο είναι περίπου 73% ενεργό. Αν διατηρήσετε το pH γύρω στο 7,5, το χλώριο μπορεί να είναι 50 με 60% ενεργό. Ο τακτικός έλεγχος του pH θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χλώριο που βρίσκεται ήδη στην πισίνα σας. Αν το pH της πισίνας είναι πολύ χαμηλό χρησιμοποιήστε ειδικό χημικό για να το αυξήσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες που βρίσκονται στην ετικέτα των προϊόντων ώστε να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη ποσότητα από αυτά και λάβετε οπωσδήποτε υπόψη σας το μέγεθος της πισίνας. Δώστε δείγμα από το νερό της πισίνας σας στον εξειδικευμένο επαγγελματία κάθε δύο με τρεις εβδομάδες για πλήρη έλεγχο και ανάλυση.

Προσοχή: Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που βρίσκονται στις ετικέτες των προϊόντων συντήρησης της πισίνας. Μην ανακατεύεται πότε τα προϊόντα. Αν δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο χρήσης τους, επικοινωνήστε με τον επαγγελματία της πισίνας σας.

Σκληρότητα

Η σκληρότητα του νερού είναι στην πραγματικότητα η ποσότητα του διαλυμένου ασβεστίου μέσα σε αυτό. Χαμηλά επίπεδα σκληρότητας μπορούν να προκαλέσουν καθίζηση του ασβεστίου και να περιορίσουν την ζωή του liner. Υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν επικάθιση αλάτων στις επιφάνειες της πισίνας  και στον εξοπλισμό. Η κατάλληλη περιεκτικότητα του νερού σε ασβέστιο είναι 200-250 ppm για τσιμεντένιες πισίνες και 175-225 ppm για πισίνες βινυλίου. Ο επαγγελματίας της πισίνα σας μπορεί να σας συμβουλέψει για την καλύτερη μέθοδο βελτίωσης του νερού της πισίνας αν παρατηρήσετε υψηλά επίπεδα ασβεστίου. Αν τα τεστ δείχνουν ότι έχετε εξαιρετικά υψηλή σκληρότητα στην πισίνα σας τότε ίσως φταίει το νερό που χρησιμοποιείτε για να την γεμίσετε.

Αλκαλικότητα

Για να αποφύγετε τις διακυμάνσεις της τιμής του pH πρέπει να χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες ποσότητες ρυθμιστών οξύτητας ή αλκαλικότητας κατά τη συντήρηση της πισίνας σας. Η πισίνα πρέπει να ελέγχεται σε εβδομαδιαία βάση ώστε η αλκαλικότητα της να διατηρείται στα επίπεδα 120-150 ppm.  Χαμηλή αλκαλικότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση και την δημιουργία κηλίδων. Υψηλή αλκαλικότητα μπορεί να προκαλέσει θολότητα στο νερό της πισίνας και πιθανή  επικάθιση αλάτων. Για να χαμηλώσει την τιμή της αλκαλικότητας ακολουθήστε τις οδηγίες ενός ειδικού. Για να αυξήσετε την τιμή της αλκαλικότητας υπάρχουν ειδικά χημικά προϊόντα που την ενισχύουν.

Μέταλλα

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν μέταλλα στο νερό της πισίνας σας. Τα μέταλλα μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες στην πισίνα ή αλλαγή στο χρώμα της. Οι πιο συνηθισμένη τύποι μετάλλων που εμφανίζονται στο νερό της πισίνας είναι ο χαλκός, ο σίδηρος και το μαγγάνιο. Εάν υπάρχουν μέταλλα στο νερό της πισίνας σας πρέπει να αφαιρούνται τακτικά με τα κατάλληλα προϊόντα. Επίσης πρέπει να προσδιορίσετε την πηγή των μετάλλων και να την αφαιρέσετε.

Απολυμάνετε με χλώριο 

Τα προϊόντα χλωρίου απολυμαίνουν το νερό της πισίνας σας και σκοτώνουν τα βακτήρια. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να προστατεύονται από την έκθεση στο ηλιακό φως και είναι το ιδανικό μέσο για να διατηρηθεί το νερό της πισίνας καθαρό. Παρέχονται σε ποικιλία μορφών. Ο επαγγελματίας της πισίνας μπορεί να προτείνει τον κατάλληλο τύπο προϊόντων χλωρίου για τις δικές σας ανάγκες. Τα επίπεδα του χλωρίου πρέπει να διατηρούνται στην τιμή

1-3 ppm διαρκώς.

Προσοχή: Τα χημικά που χρησιμοποιείτε θα είναι περισσότερο αποτελεσματικά αν τα προσθέτετε στο νερό μετά τη δύση του ηλίου.

Απολυμάνετε με βρώμιο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρώμιο αντί για χλώριο για να απολυμάνετε το νερό της πισίνας σας. Οι ταμπλέτες βρωμίου παρέχουν μια αξιόπιστη μέθοδο για να θανατώσετε τα βακτήρια και να διατηρήσετε το νερό της πισίνας καθαρό. Για να χρησιμοποιηθεί το βρώμιο αποτελεσματικά, υπάρχουν κατάλληλες συσκευές διάχυσης του που τοποθετούνται στην πισίνα.

Σοκ

Η απολύμανση με σοκ στην πισίνα σε τακτική βάση είναι σημαντικός παράγοντας  για τη διατήρηση της καθαρότητας του νερού της πισίνας. Οι κολυμβητές και το περιβάλλον δημιουργούν απόβλητα στο νερό της πισίνας που πρέπει να καταστρέφονται σε τακτική βάση ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα όπως τα άλγη και το θολό νερό.

Αλγεοκτόνα

Αποτρέποντας την ανάπτυξη των άλγεων, θα είναι πιο εύκολο να απολαύσετε την πισίνα σας. Τα αλγεοκτόνα δρουν σαν ενισχυτικό στο σύνηθες πρόγραμμα απολύμανσης και αποτρέπουν τα άλγη από τον αρχίσουν αναπτύσσονται στην πισίνα. Τα αλγεοκτόνα πρέπει να τοποθετούνται μετά την απολύμανση  με σοκ.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο