Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

Ο περιβάλλων χώρος της πισίνας έχει μυστικά…

Ο περιβάλλων χώρος της πισίνας έχει μυστικά…

Μία υποδειγματική κατασκευή πισίνας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εκτός από τον κεντρικό χώρο της πισίνας, τη λεκάνη, όλα πρέπει να είναι προσεγμένα ώστε να χαρίζουν ευχαρίστηση και ατέλειωτες στιγμές παιχνιδιού και χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο περιβάλλων χώρος γύρω από το νερό είναι εξίσου σημαντικός.
Όλα πρέπει να είναι τέλεια, σωστά τοποθετημένα με γούστο και ασφάλεια. Η διακόσμηση του τοπίου-από τις φυσικές έως και τις τεχνητές λεπτομέρειες οφείλουν να είναι απόλυτα εναρμονισμένες μεταξύ τους ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι το πλέον ιδανικό κι εσείς ν’ απολαμβάνετε όμορφες οπτικές εμπειρίες. Εφόσον, λοιπόν, αποφασίσατε να «στολίσετε» τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας με μία πισίνα, έχετε ήδη αρχίσει να ονειρεύεστε όλες τις χαρές που προξενεί η παρουσία της στην καθημερινότητά σας. Δροσερά μπάνια στην καρδιά του καλοκαιριού, χαλάρωση, ηλιοθεραπεία, παιχνίδι αλλά και όσες αθλητικές δραστηριότητες είναι «συμβατές» με τον χώρο της πισίνας. Η επιτυχημένη κατασκευή πισίνας συνεπάγεται τον άψογο τεχνικό σχεδιασμό της.
Πρώτα απ’ όλα, ο τρόπος διαμόρφωσης της λεκάνης είναι το «κλειδί» της επιτυχίας και άρα απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα από κάθε άποψη: τα κοψίματα, ο εξοπλισμός και κάθε παρελκόμενο επιλέγεται πάντα με βάση τις ανάγκες σας. Αν π.χ. , έχετε παιδιά, καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες γωνιές. Αν η πισίνα είναι ευχάριστη τόσο στο σώμα όσο και στα μάτια σας, τότε αναμφίβολα η «αποστολή» έχει εκτελεστεί επιτυχώς. Σαν μέρος του σπιτιού και μάλιστα ως ο κατεξοχήν χώρος αναψυχής και πολυτέλειας, η πισίνα είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας, στον οποίο καταφεύγουμε, έστω και με το βλέμμα μας, όταν θέλουμε να αποφορτιστούμε από την ένταση. Η εικόνα της πισίνας και του περιβάλλοντος χώρου μας ξεκουράζει και μας χαλαρώνει.
Μία βόλτα στον κήπο ή ατέλειωτες στιγμές ηλιοθεραπείας πάνω στα decks απαιτούν ένα όμορφο περιβάλλον. Πόσο μάλλον όταν σχεδιάζετε ένα πάρτυ «by the pool»… Με λίγα λόγια, η αισθητική υπεροχή του πλωτού σας project κρίνεται στη συνάφεια όλων εκείνων των στοιχείων που περιβάλλουν τη λεκάνη της πισίνας, ξεκινώντας από το χείλος…
Το χτιστό χείλος και η «πλαζ»
Πολύ μεγάλη σημασία έχει η μορφή του χείλους που θα επιλέξετε για την πισίνα σας. Ο πιο πρακτικός τύπος είναι ελαφρά υπερυψωμένος από την επιφάνεια του νερού και έχει μία σχετική κλίση προς τα πάνω, η οποία εμποδίζει την ροή των ρευμάτων του νερού και των απορριμμάτων που ενδεχομένως να κατευθύνονται προς τη λεκάνη. Παράλληλα, οι λουόμενοι μπορούν να πιάνονται με ευκολία από το χείλος και να βγουν από την πισίνα με ασφάλεια, ακόμα κι αν βρίσκονται σε μεγάλο βάθος.
Η μορφή και ο σχεδιασμός του χείλους επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την αισθητική «αφομοίωση» της πισίνας μέσα στον χώρο. Αν επιθυμείτε να αναδείξετε το γαλάζιο χρωματισμό της λεκάνης και το σχήμα της, τότε επιλέξτε ένα χείλος διακριτικό που να ενώνεται με την επιφάνεια του νερού. Αν, όμως, θέλετε να τονίσετε τον σχεδιασμό του χείλους, τότε θα καταλήξετε σε μία υπερυψωμένη κατασκευή που να ξεχωρίζει. Σε κάθε περίπτωση, το χείλος είναι ο «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στον περιβάλλοντα χώρο και τη λεκάνη.
Όσον αφορά στην προέκταση του χείλους, ο εξωτερικός χώρος της πισίνας είναι αφιερωμένος στην απόλυτη άνεση. Πρόκειται για ένα μέρος διαμορφωμένο από σας για σας. Το συγκεκριμένο σκηνικό πρέπει να διακρίνεται για την ευρυχωρία, την εργονομία και την άνεση. Το προσχέδιο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για τη σωστή τοποθέτηση όλων των διακοσμητικών στοιχείων που θα επιλέξετε να συμπεριλάβετε. Ένα ή περισσότερα τραπέζια, ομπρέλες και ξαπλώστρες προορίζονται να περιβάλλουν την πισίνα, άρα η επιλογή της στιλιστικής επένδυσης είναι εξαιρετικά σημαντική για ένα αρμονικό περιβάλλον. Είναι σημαντική η διάταξη των επίπλων και η φιλοσοφία του διάκοσμου να αντανακλά το προσωπικό σας γούστο και να ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες σας, γιατί μόνο έτσι θα αισθάνεστε πραγματικά οικεία. Μην επιχειρήσετε να αντιγράψετε πιστά τις πιο φανταχτερές σελίδες των περιοδικών, αν δεν σας αντιπροσωπεύουν απόλυτα. Βάλτε την προσωπική σας «υπογραφή» συνδυάζοντας διάφορες κατασκευές λιγότερο ή περισσότερο γεωμετρικές που να ελκύουν το βλέμμα σας και να σας κάνουν ιδιαίτερα περήφανους για το αποτέλεσμα.

Τα χτιστά στοιχεία
Το «τέλος» του pool house
Στο παρελθόν, όταν για τους περισσότερους η πισίνα θεωρούταν ως η υπέρτατη, απλησίαστη πολυτέλεια, το pool house συνόδευε σχεδόν πάντα την κατασκευή της. Όταν, όμως η πισίνα άρχισε να μετατρέπεται σε ένα καλαίσθητο αγαθό αναψυχής και αναζωογόνησης, επήλθε η εγκράτεια. Σήμερα οι περιβάλλοντες χώροι της πισίνας διαθέτουν λιγότερο επιτηδευμένους χώρους και σαφώς πιο λειτουργικούς. Το υπαίθριο barbeque ή μία μίνι-κουζίνα που δεν πιάνουν ιδιαίτερο χώρο είναι ό, τι καλύτερο, ενώ, αν ο χώρος το επιτρέπει, ένα μπαρ είναι μία επίσης επιτυχημένη επιλογή. Επίσης, παρατηρείται ότι ο χώρος των ντους τείνει να πλησιάζει τη λεκάνη, σε αντίθεση με τις λιγότερο σύγχρονες κατασκευές, όπου τα ντους ήταν σε μακρινή απόσταση.

Καταρράκτης ή σιντριβάνι;
Πρόκειται για δύο είδη που είναι στη μόδα τα τελευταία χρόνια. Ο ρόλος τους εξυπηρετεί καθαρά την ανάγκη για εντυπωσιασμό, αφού οι όμορφες οπτικές, ηχητικές και φωτεινές λεπτομέρειες που παράγουν συνδυάζονται μοναδικά με το νερό της πισίνας. Η ποικιλία είναι τεράστια και καλύπτει όλα τα γούστα. Σιντριβάνια ρωμαϊκού στιλ, κρούνοι, στάμνες ή παραδοσιακά κιούπια που αναβλύζουν νερό είναι η ultimate chic τάση που κάνει θραύση. Οι μεταλλικές λεπτομέρειες «παντρεύονται» ταιριαστά με πισίνες μίας πιο σοφιστικέ κατασκευής ενώ οι πρωτοποριακοί τεχνητοί καταρράκτες παφλάζουν πάνω σε βράχους, δημιουργώντας μία άκρως ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Λίγο πιο μακριά…
Ο κήπος
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο φυσικός χώρος της πισίνας είναι ο κήπος. Αυτό, όμως, που πρέπει να προσέξουμε εδώ είναι η υπερβολή. Προσπαθήστε να διαμορφώσετε έναν κήπο με ομοιόμορφη βλάστηση, χωρίς αταίριαστους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, μην φυτέψετε εξωτικά δέντρα στον ίδιο χώρο με τους θάμνους. Κάντε εκείνες τις επιλογές που θα διαφυλάξουν την αρμονία του τοπίου και προσπαθήστε να μείνετε «πιστοί» σ’ όλα εκείνα τα φυτά που ευδοκιμούν στο συγκεκριμένο έδαφος, χωρίς να επιχειρείτε πειραματισμούς. Αν πάλι επιμένετε, τότε φροντίστε τουλάχιστον να φυτέψετε τα φυτά σε διαφορετικά μεταξύ τους σημεία. Αποφύγετε, επίσης, ακανθώδη φυτά, όπως είναι οι κάκτοι, και παρτέρια με κοφτερές γωνίες ειδικά όταν στον χώρο της πισίνας περιφέρονται παιδιά. Αντί αυτών, προτιμήστε να σπείρετε γκαζόν στο έδαφος της πρασιάς, ό, τι καλύτερο για να περπατάτε άνετα χωρίς υποδήματα. Για το πότισμά του, ένα καλό σύστημα αυτόματου ποτισμού θα φροντίσει για την κατάλληλη υγρασία κι ελαστικότητα του εδάφους. Αν ονειρεύεστε μία εξωτική πισίνα με κρυστάλλινα πράσινα νερά, φυτέψτε θάμνους και φυτά με πυκνά φύλλα γύρω από τη λεκάνη ή συνδυάστε τους φοίνικες μ’ έναν τεχνητό τάπητα στο χρώμα της άμμου. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το σωστό πότισμα είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή του κήπου σας και την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου της πισίνας.

…Και η ευεργετική διάσταση του φωτισμού
Αν αναζητάτε την υπέρτατη αισθητική, τότε ο φωτισμός θα σας δείξει τον δρόμο! Μεταμορφώστε τον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας με αδιάβροχα φωτιστικά εντός της λεκάνης. Τοποθετήστε προβολείς πυρακτώσεως, προτζέκτορες αλογόνου ή ηλεκτροβολταϊκές διόδους και χαρείτε ατμοσφαιρικές νυχτερινές βουτιές ή όμορφες βραδιές γύρω από το νερό. Για ένα μοναδικό αποτέλεσμα, συνδυάστε διαφορετικά συστήματα φωτισμού και κρυφά spots. Τα χρώματα που θα εμφανιστούν μέσα στο νερό θα ξεπεράσουν ακόμα και τις πιο όμορφες παραστάσεις της φαντασίας σας.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο