Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

Χάρης Ροΐδης – LANDSCAPE Η μεγάλη συμβολή στο Exterior Hotel Design

Χάρης Ροΐδης – LANDSCAPE Η μεγάλη συμβολή στο Exterior Hotel Design

Το γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου LANDSCAPE  Χάρης Μ. Ροΐδης και συνεργάτες ιδρύθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη ως γραφείο μελετών – κατασκευών αρχιτεκτονικής τοπίου από τον αρχιτέκτονα τοπίου, Χάρη Ροΐδη. Από το 2000 λειτουργεί υποκατάστημα του γραφείου στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί πάνω από 700 μελέτες και έχουν αποπερατωθεί οι περισσότερες από αυτές, σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το γραφείο ασχολείται σήμερα με:
 Μελέτες αρχιτεκτονικής τοπίου
 Μελέτες αποκατάστασης τοπίου
 Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων
 Αρχιτεκτονικές Μελέτες
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου ξενοδοχειακών μονάδων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του γραφείουΧάρης Μ. Ροΐδης συνεργάτες. Το περιβάλλον φυσικό τοπίο, η περιοχή της Ελλάδας, που βρίσκεται το ξενοδοχείο, το εδαφικό ανάγλυφο του οικοπέδου και η αρχιτεκτονική ρυθμολογία των κτιριακών όγκων είναι οι κύριες συνιστώσες που επηρεάζουν το σχεδιασμό και τη μορφολογία της πρότασης ανάπλασης του τοπίου. Ως φυσικό περιβάλλον και τοπίο δε νοείται μόνο ό,τι αφορά τα είδη του φυτικού βασιλείου και το εδαφικό ανάγλυφο, αλλά επιπλέον το χρώμα και η μορφολογία της θάλασσας, τα στοιχεία περιβάλλοντος της περιοχής (βράχια, πέτρες, άνεμοι, ηλιασμός) και, τέλος, το γενικότερο χρώμα της περιοχής μελέτης. Εκτός αυτών, το σχεδιασμό επηρεάζουν η πολιτισμική κληρονομιά και η αρχιτεκτονική ρυθμολογία της περιοχής μελέτης. Το Γραφείο Χ. Ροΐδη στις μελέτες αρχιτεκτονικής τοπίου ξενοδοχείων, τις οποίες εκπονεί, δίνει λύσεις για το σύνολο του περιβάλλοντα χώρου (πισίνες, πλακόστρωτα, pool bar, θέατρα, φυτεύσεις, χώροι αθλητισμού, στοιχεία καλλωπισμού και ανάδειξης κ.λπ.). Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου ξενοδοχειακών μονάδων απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις τοπίου και μεγάλη εμπειρία, ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος.
Mykonos Grand Resort Hotel


Στο παρόν άρθρο περιγράφεται η σχεδιαστική προσέγγιση και το τελικό αποτέλεσμα, που προέκυψε από την μελετητική δραστηριότητα του γραφείου ‘LANDSCAPE’ – Χάρης Ροΐδης συνεργάτες για τους υπαίθριους χώρους του ξενοδοχείου Mykonos Grand Resort Hotel (5*) που εν τέλει έχει αποτελέσει πρότυπο οργάνωσης και σχεδιασμού για το νησί της Μυκόνου.

Σχεδιαστικοί παράμετροι
Τα τοπιακά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στους χώρους του ξενοδοχείου παραπέμπουν στο «αντιληπτικό τοπίο» του νησιού: πορτασιές, κάπασσοι, περιστερώνες, πέργκολες, κάγκελα, υπαίθρια αναψυχή και κουβέντα (σοκάκι – καθιστικό – πέτρες και χαμηλοί θάμνοι). Το φως, η πέτρα, το λευκό χρώμα της μυκονιάτικης παραδοσιακής κατοικίας, οι βαμμένοι θόλοι, το ακάλυπτο και το βραχώδες του εδάφους του νησιού, το έντονο εδαφικό ανάγλυφο και η έντονη διαφοροποίηση του βαθύ μπλε και του γαλάζιου της θάλασσας και του μπλε του ουρανού, η Δήλος, τα μικρά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες, που μόνο στο τοπίο της Μυκόνου βλέπει κανείς, αλλά πάνω απ’ όλα το έντονο παιχνίδι του ηλιακού φωτός με το μυκονιάτικο άσπρο και τη σκιά των σοκακιών και το έντονο καφέ τοπίο, ήταν τα στοιχεία που επηρέασαν έντονα την τελική σύνθεση της πρότασης και τα οποία έγινε προσπάθεια να αναπαραχθούν και να χρησιμοποιηθούν είτε αυτούσια είτε ως αλλαγμένα στοιχεία τοπιακής μορφολογίας.
Σύνθεση του Τοπίου
Οι λειτουργίες που αποφασίστηκε να χωροθετηθούν στον, 25 στρεμμάτων, χώρο του Mykonos Grand resort ήταν: γήπεδο τένις, γήπεδο σκουός, γυμναστήριο, ανοιχτό αμφιθέατρο, parking, χώροι περιπάτου, πισίνα, εστιατόριο, pool bar – πρόχειρο εστιατόριο, ιδιωτικές αυλές, ιδιωτικές πισίνες και εκκλησία.
Αρχικά οργανώθηκαν από τους αρχιτέκτονες τοπίου μείζονες περιοχές λειτουργίας, ώστε να χωροθετηθούν σωστά οι εκτός δωματίων χώροι εξυπηρέτησης του ξενοδοχείου. Η κύρια παράμετρος σχεδιασμού των αρχιτεκτόνων τοπίου ήταν να ξεδιπλωθεί το σύνολο των περιφερειακών δραστηριοτήτων (τένις, πισίνα, θέατρο, εκκλησία, τοιχία κ.λπ.) και να ενταχθεί στο υπάρχων ανάγλυφο, έχοντας ως στόχο τη μικρότερη δυνατή οπτική αλλοίωσή του. Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Μυκόνου, το συνολικό τοπίο του νησιού, το τοπίο της Δήλου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο και κυριαρχεί η θέα του, οι μνήμες από την αποτύπωση της ζωής ήταν τα εργαλεία με τα οποία σμιλεύτηκε το τοπίο και τελικά αποτυπώθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου Mykonos Grand.
Συνολικά, η μελέτη είχε ως στόχο να ηρεμήσει το νέο τοπίο του ξενοδοχείου έτσι ώστε το ξενοδοχείο να “καθίσει” και πάλι πίσω στο ξεροβούνι, σαν να ήταν από χρόνια πολλά εκεί, τμήμα του τόπου και του μοναδικού μυκονιάτικου τοπίου. Κυρίαρχος παράγοντας επηρεασμού του σχεδιασμού του περιβάλλοντα χώρου από το γραφείο ‘LANDSCAPE’ – Χάρης Ροΐδης συνεργάτες ήταν η ρυθμολογία του υπάρχοντος τοπίου, το «δαιδαλώδες» και το μυστηριώδες που επικρατεί όταν στα σοκάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Χώρας της Μυκόνου, όπου η έκπληξη είναι το κυρίαρχο στοιχείο και η κυρίαρχη πρόκληση του επισκέπτη.
Φαίνεται, ως εκ τούτου, η ανάγκη της ολοκληρωμένης πρότασης για την αντιμετώπιση της μορφολογίας, της λειτουργίας και της αισθητικής ενός υψηλών προδιαγραφών στόχου, ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών που να απευθύνονται σε υψηλό τουρισμό.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο