Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

Πισίνα και σχέδιο – Ο συνδυασμός που κερδίζει στα αρχιτεκτονικά project

Πισίνα και σχέδιο – Ο συνδυασμός που κερδίζει στα αρχιτεκτονικά project

Τα τελευταία χρόνια ο σχεδιασμός έχει αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για τους αγοραστές πισίνας και κατά συνέπεια και για τους αρχιτέκτονες. Αν και αρχικά περιορισμένος ακόμα και στα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά project, ο σχεδιασμός της πισίνας έχει γίνει σήμερα περισσότερο οικονομικός και προσβάσιμος για όλους, αποτελώντας έτσι μια επιπλέον αξία στο χώρο της κατασκευής πισίνας.
Συναντήσαμε τον Lionel Thabaret, αρχιτέκτονα στο «Cent7 Architecture» και νικητή του βραβείου «most beautiful tourism and leisure pool» στον διεθνή διαγωνισμό Pool Vision που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Piscine Global 2016 για το project «Οι πηγές του Haut-Plateau» στο Saint-Bonnet-le-Froid (SE France).

Σχεδιασμός- Όταν η πισίνα βρίσκεται στο επίκεντρο
Η πισίνα αποτελεί σημαντική αξία για ένα αρχιτεκτονικό project, είτε αφορά ιδιωτική είτε δημόσια χρήση. «Σήμερα οι πισίνες έχουν γίνει απαραίτητοι χώροι για χαλάρωση και ξεκούραση και κατασκευάζονται σε αρμονία με το αρχιτεκτονικό έργο μέσα στο οποίο βρίσκονται. Η ιδανική λύση είναι να χτιστεί το έργο γύρω από την πισίνα. Με τα οικόπεδα να γίνονται όλο και μικρότερα οι πισίνες αποτελούν όλο και σημαντικότερα χαρακτηριστικά του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Στην πραγματικότητα, οι αρχιτεκτονικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν τις πισίνες. Το νερό παίζει με το φως, το μετατοπίζει, το φιλτράρει. Για παράδειγμα, αν μπορούμε να προσθέσουμε ένα παράθυρο προς τον εξωτερικό χώρο πάνω από την πισίνα, δημιουργώντας μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στα υγρά και στερεά στοιχεία, το προσπαθούμε με κάθε τρόπο», υπογραμμίζει ο Lionel Thabaret.
«Ολα τα έργα μας διηγούνται μία ιστορία. Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε πάνω σε ήδη υπάρχοντα χαρακτηριστικά και να τα επανεφεύρουμε. Έτσι σχεδιάσαμε κάθετα πόμολα και μπρούτζινα χερούλια για τις πόρτες ειδικά για τις πηγές του Haut Plateau spa. Αυτά τα μοναδικά κομμάτια βοηθούν να δημιουργηθεί μία αίσθηση ιδιαίτερης ταυτότητας. Είναι αυτό το κρυφό στοιχείο που είναι σε κάνει να νιώθεις άνετα είτε όχι».

Διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση
Αν και υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για την τοποθέτηση πισίνας στο κέντρο του αρχιτεκτονικού έργου, θέματα σχετικά με τον προϋπολογισμό μπορεί να μεταθέσουν την κατασκευή της πισίνας μετά την κατασκευή του κτηρίου. Σχετικά με τις πισίνες που βρίσκονται σε ξενοδοχεία η ζήτηση έχει επίσης αλλάξει:” Τα spa γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα. Οι πισίνες γίνονται όλο και πιο πολυχρηστικές και καλύπτουν μία μεγάλη ποικιλία χρήσεων”.

Οι πισίνες για αναψυχή γίνονται συνήθεια
Για τον Lionel Thabaret, η ιδέα της “πισίνας ευεξίας” έχει μετακινηθεί προς την έννοια της “πισίνας αναψυχής”:”Φτιάχνοντας μία πισίνα για το σπίτι σημαίνει ότι δίνετε στους φίλους και την οικογένεια ένα χώρο για να μαζεύονται και να διασκεδάζουν μαζί. Οι ιδιωτικές οικιακές πισίνες έχουν αλλάξει τόσο σε σχέση με το μέγεθος όσο και σε σχέση με την λειτουργία τους. Σήμερα υπάρχει μια πραγματική αγορά για πισίνες υψηλής ποιότητας ιδιαίτερα σχεδιασμένες από αρχιτέκτονες σε συνεργασία με επαγγελματίες της πισίνας και του spa. Το σχέδιο ακμάζει στον τομέα της πισίνας και του spa”.

Ενσωματώνοντας τις πισίνες σε αρχιτεκτονικά project
Ο σχεδιασμός της πισίνας περιλαμβάνει το να σκεφτεί κανείς γενικά για θέματα όπως η έκθεση στον ήλιο και η εξασφάλιση ότι ο περιβάλλων εξωτερικός χώρος θα είναι σε αρμονία με το εσωτερικό σχέδιο του σπιτιού στο οποίο βρίσκεται. Θα πρέπει να υπάρχει μια εξισορρόπηση ανάμεσα στην πισίνα και το σπίτι: “Οταν χτίζουμε ένα σπίτι, το φανταζόμαστε γύρω από την πισίνα και σκεφτόμαστε το συνδυασμό ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Μερικές φορές οι πελάτες μας έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας αλλά συνήθως μας εμπιστεύονται. Το να σχεδιάσεις ένα αρχιτεκτονικό project περιλαμβάνει το να βρεις λύσεις ώστε να συμβιβαστούν η επιθυμία του πελάτη και η τεχνική περιορισμοί του οικοπέδου καθώς και το project. Συνήθως οι πελάτες γνωρίζουν τι δεν θέλουν, αλλά το βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να εκφράσουν τί θέλουν. Έτσι ο ρόλος μας είναι να τους καθοδηγήσουμε!”. Όταν πρόκειται για ανακαίνιση, η προσέγγιση είναι συχνά πιο περίπλοκη και με περιορισμούς. Οι αρχιτέκτονες σπάνια καλούνται για τέτοια project, εκτός αν πρόκειται για να κίνηση ολόκληρου του ακινήτου.

Αρχιτέκτονες και ειδικοί πισίνας: ισορροπημένες προσεγγίσεις και περίπλοκες σχέσεις

Στις ομάδες εργασίας των αρχιτεκτονικών project σχετικά με το σχεδιασμό πισίνας σε σπίτια ή δημόσια κτίρια θα πρέπει οι ειδικοί πισίνας να αποτελούν τα μέλη-κλειδιά. Αυτή η συνεργασία είναι ζωτικού χαρακτήρα και απαιτεί όλα τα μέλη να γνωρίζουν το επάγγελμα των συνεργατών τους καθώς και τους περιορισμούς που έχουν.
Για το project “Πηγές στο Haute-Plateau” στο Saint-Bonnet-le-Froid (SE France), ένα δημόσιο έργο που βραβεύτηκε, 107 αρχιτέκτονες υπέβαλαν μία πρόταση σε κοινοπραξία με τη συμβολή μηχανικού εξειδικευμένου σε θέματα νερού, όπως εξηγεί ο Lionel Thabaret: “ Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσφοράς επιλεχθήκαμε σαν την εταιρεία που θα ηγηθεί της κοινοπραξίας για το σχεδιασμό και το χτίσιμο ολόκληρου του κτιρίου. Ετοιμάσαμε τις προδιαγραφές και το γραφείο σχεδιασμού κατάφερε να πραγματοποιήσει όλες τις εργασίες που συνδέονται με την πισίνα στο κτίριο, προσλαμβάνοντας εξωτερικούς συνεργάτες με εξειδίκευση σε κάθε τύπο εξοπλισμού”.
Με τα ιδιωτικά οικιακά project η σχέση ανάμεσα στους αρχιτέκτονες και τους ειδικούς πισίνας είναι πιο άμεση: “Τους συμβουλευόμαστε και τους ζητάμε να εκτιμήσουν το κόστος του έργου που έχουμε σκεφθεί. Η σχέση δεν είναι πάντα σαφής επειδή οι απαιτήσεις μας μπορεί να είναι ασυνήθιστες, αλλά η εξειδίκευση τους σε σχέση με την στεγανότητα, τα δίκτυα και το φιλτράρισμα είναι πολύ σημαντική”.
Αυτοί οι διαφορετικοί χώροι συμβαδίζουν και πρέπει να μάθουν να δουλεύουν με απόλυτη αρμονία ώστε να μπορούμε να σκεφτούμε σήμερα τα σχέδια για τις πισίνες του αύριο.

Ο σχεδιασμός πισίνας στο επίκεντρο του Piscine Global Europe
Με τις παρούσες συνθήκες της αύξησης της ζήτησης πισίνας μέσα σε αρχιτεκτονικά project και των αναδυόμενων νέων υλικών και τεχνικών, οι αρχιτέκτονες που θα παρακολουθήσουν το Piscine Global Europe από τις 13 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2018 θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήςουν εξειδικευμένη και πρωτοποριακή πληροφόρηση σε σχέση με την πισίνα και το spa. Η έκθεση είναι επίσης το ιδανικό μέρος για να συναντήσει κανείς κατασκευαστές πισίνας και ειδικούς και να συζητήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες και περιορισμούς του.

•Τα POOL DESIGN AWARDS
Αυτός ο διαγωνισμός δημιουργήθηκε για να επιβράβευση της δημιουργικότητας και της τεχνικής υπέροχης που επιδεικνύεται από τους αρχιτέκτονες. Είναι ανοιχτός για όλους τους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές πισίνας και τους κηπουρούς από ολόκληρο τον κόσμο.

•Σεμινάρια αφιερωμένα στο σχέδιο
-Είναι το Pool Staging ο άξονας του μέλλοντος;
– Εμπνευσμένο σχέδιο: παρουσίαση ενός βραβευμένο project στο Pool Design Award.

•Συζήτηση με θέμα “Η πισίνα-θαύμα του Noailles-Villa”.(Επιτρέπεται η συμμετοχή στους εκθέτες του Majors Club, σε διεθνείς ομοσπονδίες και σε δημοσιογράφους).
Με την ευκαιρία του Piscine Global Europe, που θα λάβει χώρα στο Lyon-Eurexpo από 13 μέχρι 16 Νοεμβρίου 2018, ελάτε να ανακαλύψετε τα πιο πρόσφατα προϊόντα, σύγχρονες λύσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της πισίνας.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο