Τα πάντα για την πισίνα, το SPA, τον κήπο και τα παρελκόμενα τους...

Τεχνολογία… για όλα τα γούστα

Τεχνολογία… για όλα τα γούστα

Πολλές και καινοτομικές είναι οι σύγχρονες τεχνολογίες κατασκευής πισίνας. Από το παραδοσιακό και διαδεδομένο ενισχυμένο τσιμέντο μέχρι τις πιο μοντέρνες μεθόδους προκατασκευής, όλες τους είναι τεχνικές που εντυπωσιάζουν και είναι προορισμένες να ικανοποιούν κάθε γούστο και κάθε απαίτηση.

Οι κατασκευαστικές λύσεις που υπάρχουν στην αγορά για τη δημιουργία πισίνας είναι οι εξής: με μπετόν ή προκάτ κατασκευές από μέταλλο και πλαστικό. Τόπος προέλευσης των υλικών για τις παραπάνω κατασκευές είναι συνήθως η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστραλία και η Κίνα.
Το ενισχυμένο τσιμέντο αποτελεί το πιο παραδοσιακό και δημοφιλές υλικό αφενός για τη σταθερότητα και τη σκληρότητά του, αφετέρου για την ανθεκτικότητά του, η οποία εξασφαλίζει υπέρτατη ελευθερία στην επιλογή του σχεδίου και των διαστάσεων της εγκατάστασης.


Πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνουμε μία διάκριση ανάμεσα στις πισίνες που βασίζονται αποκλειστικά στο ενισχυμένο τσιμέντο και σ’ εκείνες που το έχουν μόνο σε μερικά κομμάτια τους (πολυμερείς). Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι πισίνες που δημιουργούνται με «παραδοσιακές» τεχνικές και μπορούν να καλυφθούν με οποιοδήποτε υλικό. Οι πισίνες της δεύτερης κατηγορίας συνήθως κατασκευάζονται με διάφορα υλικά (συχνά πλαστικό) και σε ορισμένα σημεία «συμπληρώνονται» με τσιμέντο, το οποίο χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της κατασκευής. Ασφαλώς όμως, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές στην εν λόγω τεχνολογία. Μιλάμε για τα διάφορα συστήματα προκατασκευής, τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα από τα προηγούμενα. Κάθε κατηγορία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και για την επιλογή της καθεμιάς από αυτές θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες.
Πάντως, αν αφήσουμε απ’ έξω όλες τις διαφορές τους, διαπιστώνουμε ότι για όλα ισχύει μία απόλυτη «αλήθεια»: Ανεξάρτητα από την κατασκευαστική τεχνική που επιλέγεται, τα έξοδα μειώνονται σημαντικά αν και το σπίτι και η πισίνα χτιστούν μαζί.

ΤΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η πισίνα δημιουργείται από ανθεκτικό τσιμέντο, ενισχυμένο με μπετόν και με την προσθήκη άφθονων υγροποιητικών στοιχείων. Οι πισίνες από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν) γίνονται σε διαστάσεις και σχέδια που επιλέγει ο πελάτης. Για την κατασκευή είναι απαραίτητο να προηγηθούν η χάραξη και η εσκαφή, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια κάτοψης και τομής που ορίζουν το βάθος και τις διαστάσεις. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά της εν λόγω κατασκευής είναι η πολύ καλή ποιότητα και η μεγάλη διάρκεια ζωής. Αντίθετα, ένα από τα κύρια μειονεκτήματα της είναι η τιμή και ο χρόνος παράδοσης.
Ας δούμε, όμως προσεκτικά τη σύνθεση, καθώς πραγματοποιείται. Στο βάθος της απλώνεται ομοιόμορφα το τσιμέντο σε μικρές δόσεις, ενώ μετά το ρίξιμο της «πλάκας», προχωράμε στον εξοπλισμό των τοίχων με ενισχυτικό ατσάλι, το οποίο εφαρμόζεται στα σίδερα της κεντρικής κατασκευής.
Πολύ αποτελεσματική είναι και η εισαγωγή σε όλη την περίμετρο μιας αντι- πλημμυρικής ένωσης ( κάτι σαν απορροφητικό σφουγγάρι), η οποία προστατεύει από πιθανή διαρροή κατά το γέμισμα της πισίνας.
Στη συνέχεια τακτοποιούνται τα αξεσουάρ (όπως για παράδειγμα ο φωτισμός) και λίγο αργότερα όλα είναι έτοιμα για το «ρίξιμο» των τοίχων.
Μόλις το μπετόν «πήξει» μπορούμε να προχωρήσουμε με την εσωτερική και εξωτερική στεγανοποίηση των κλειδιών του στερεώματος και με το εσωτερικό φινίρισμα ( σχεδόν πάντοτε προηγείται του σοβαντίσματος).
Υπάρχει βέβαια και μία άλλη διαδικασία. Θεωρητικά, είναι πιθανή η προετοιμασία εξοπλισμού και για μονολιθικό ρίξιμο, αν και οι τεχνικές δυσκολίες ανεβάζουν πολύ το κόστος. Με το μονολιθικό ρίξιμο, η πισίνα δημιουργείται με ένα και μοναδικό ρίξιμο, με ανθεκτικό μπετόν.
Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της κατασκευής με ενισχυμένο τσιμέντο, είναι ότι το νερό της πισίνας μπορεί να «επιτεθεί» στο σίδερο, προκαλώντας του διόγκωση και οξείδωση με αποτέλεσμα τελικά να αφαιρέσει την προστατευτική του επίστρωση. Την ίδια στιγμή το ενισχυμένο τσιμέντο είναι εύθικτο στη διάβρωση από το εξωτερικό χώμα, ενώ μπορούν εύκολα να εμφανιστούν ρήγματα κατά τη διάρκεια της διορθώσεως τσιμέντου ή εξαιτίας της κίνησης της γης.

ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΠΙΣΙΝΑ
Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μία πισίνα, συνήθως το μυαλό τους πάει σε μία εγκατάσταση από ενισχυμένο τσιμέντο, γεμάτη με πλακάκια.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η κατασκευή μιας πολυμερούς πισίνας εντός του εδάφους είναι πολύ ευκολότερη, συν ότι όταν ολοκληρωθεί η δημιουργία της, αισθητικά δεν διαφέρει και πολύ από μία τσιμεντένια πισίνα. Τα πολυμερή πλαίσια έχουν ενδυναμωθεί το καθένα ξεχωριστά και έχουν μεγάλη ευλυγισία, κάτι που σε περίπτωση σεισμού είναι πάρα πολύ χρήσιμο και κάτι που με λίγα λόγια σημαίνει ότι, σε μία πολυμερή πισίνα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν ρήγματα ή διάβρωση, είτε μιλάμε για κανονικό έδαφος, είτε για παραθαλάσσια ατμόσφαιρα.
Τελειώνοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι το σύστημα γραμμώσεων που διαθέτει ο συγκεκριμένος τύπος πισίνας, προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων για το εσωτερικό της.

ΠΡΟΚΑΤ
Προκατασκευασμένες πισίνες αποκαλούνται όλες οι δεξαμενές για κολύμβηση που κατασκευάζονται σε εργοστάσιο, είτε μονοκόμματες είτε αποτελούμενες από διάφορα στοιχεία. Ενώ μέχρι πρότινος ο συγκεκριμένος τύπος πισίνας δεν ανταποκρινόταν στο προσωπικό γούστο του πελάτη -καθώς ο τελευταίος δεν είχε κανέναν λόγο στον σχεδιασμό και την κατασκευή και μπορούσε να διαλέξει μόνο ανάμεσα στα προτεινόμενα σχέδια-, σήμερα με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας, μία προκατασκευασμένη πισίνα μπορεί πλέον να εγγυηθεί υψηλή ποιότητα και ακρίβεια, καθώς και εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία σχημάτων, διαστάσεων και αξεσουάρ που δύσκολα αφήνουν ανικανοποίητες ακόμα και τις πιο εκκεντρικές προτιμήσεις.


Ο αριθμός εκείνων που αποφασίζουν να αγοράζουν προκατασκευασμένη πισίνα ολοένα και αυξάνεται. Αυτή η εξέλιξη έχει να κάνει ασφαλώς και με την ταχύτητα παράδοσης, η οποία είναι πολύ πιο σύντομη από αυτήν που απαιτεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή μιας «παραδοσιακής» τσιμεντένιας πισίνας. Επιπλέον, μπορεί οι προκάτ πισίνες να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις συμβατικές, όμως είναι πολύ πιο οικονομικές. (Μία προκατασκευασμένη πισίνα 6×12 μπορεί να μην ξεπεράσει τις 16.000 ευρώ, με τις εργασίες μελέτης, κατασκευής και τοποθέτησης, τον σκελετό της πισίνας, τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμς, την τοποθέτηση των επιχειλίων με τσιμεντοειδή ή μαρμάρινα υλικά και την εσωτερική επένδυση με βαφή να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή).
Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον ο νέος ΓΟΚ όπου στο άρθρο 4 παρ. θ’ αναφέρει:
Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού η πισίνας,μέγιστης επιφάνειας 50 τ.μ., που εξυπηρετούνται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου τύπου compact και δεν απαιτείται για την εγκατάστασή τους τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα και με την προϋπόθεση ότι το ύψος όλων των κατασκευών σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει περισσότερο το ένα μέτρο (1,00 μ.) από την οριστική στάθμη εδάφους και εφόσον δεν απαιτούνται εκσκαφές ή επιχωματώσεις του φυσικού εδάφους μεγαλύτερες από 1,00 μ. για την τοποθέτησή της και τηρείται η απαιτούμενη φύτευση του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου.

Για την εγκατάσταση απαιτείται δήλωση αρμόδιου μηχανικού που αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο